Social

#vaccinuri obligatorii copii #vaccinare copii #vaccin

Vaccinarea copiilor, obligatorie! Ce risti daca te opui

Din ce in ce mai multi parinti au refuzat in ultimii ani sa-si vaccineze copiii, speriati de efectele adverse. Un proiect de lege al Ministerului Sanatatii propune ca, in lipsa vaccinarii,copiii sa nu mai poata fi inscrisi la gradinita si la scoala.


Opt vaccinuri administrate la copii impotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului si rubeolei vor deveni obligatorii, potrivit proiectului de lege. Daca la inscrierea la gradinita/scoala parintele nu va putea prezenta dovada vaccinarii complete, va trebui sa aduca de la Comisia Judeteana de Vaccinare un document in care sa fie precizate clar datele de recuperare in urmatorul an a vaccinarii cu vaccinurile care previn aceste boli. Dupa un an, daca vaccinurile nu vor fi realizate, copilul va mai putea fi inscris la scoala doar dupa vaccinare, scrie hotnews.ro.

Vor primi amenzi de la 5.000 la 10.000 lei (1.120 Euro – 2.250 Euro): gradinitele si scolile care accepta inscrierea copiilor fara adeverinta din partea medicului care sa ateste vaccinarea corespunzatoare varstei (exceptati sunt copiii cu contraindicatie medicala definitiva); directiile de sanatate publica care nu asigura pastrarea in conditii frigorifice adecvate ale vaccinurilor; medicii de familie si medicii implicati in activitatile de vaccinare, dar care nu respecta prevederile legale si se afla la a treia abatere.

In situatia in care, daca pana la implinirea varstei de un an si jumatate, copilul nu a primit vaccinurile obligatorii, va fi sesizata Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Mai mult, daca acel copil nu a fost vaccinat pana la varsta de 3 ani, vor fi sesizate institutiile abilitate privind "infractiunea de rele tratamente aplicate minorului de catre parinti". De precizat este ca exceptie vor face cazurile in care se va stabili ca un copil are contraindicatii la un anumit vaccin.

Sursa foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea