Social

#vacanta de vara # ploi torentiale #inundatii devastatoare #inundatii Bulgaria #inundatii Albena #romani Bulgaria

Vacanta de vis, transformata in cosmar: 1.000 de turisti romani, blocati in Bulgaria

Vacanta de vis a 1.000 de romani s-a transformat in cosmar;  hoteluri, cu apa până la genunchi, maşini distruse de ape...  Situaţia este cu atât mai critică, cu cât mâlul a ajuns să aibă un metru înălţime, iar un hotel este în pericol să se prăbuşească, conform Mediafax.  

În ultimele două zile, oraşul bulgar Varna şi alte localităţi din Bulgaria, între care şi staţiunea Albena, au fost grav afectate de inundaţiile puternice care s-au înregistrat în zonă în urma ploilor torenţiale şi a scurgerilor de pe versanţi, cel puţin zece persoane pierzăndu-şi viaţa din cauza apelor revărsate.

Turiştii români aflaţi pe litoralul bulgăresc, în regiunea Albena, acuză autorităţile străine că nu îi ajută să plece acasă, după ce staţiunea a fost grav afectată de inundaţii, românii reclamând că au fost evacuaţi doar cetăţenii ruşi şi germani, în timp ce românii s-au ajutat între ei.

Potrivit Elizei Panait, o turistă din Buzău surprinsă de inundaţii în staţiunea Albena, în timpul unui sejur la un hotel, în regim all inclusiv, românii au fost abandonaţi de către autorităţile bulgare, după ce hotelul respectivşi alte cinci unităţi hoteliere din zonă, au fost afectate de inundaţii. Panait a spus că în zonă ar fi zeci de români, mulţi dintre ei cu maşinile distruse de apă şi mâl.

Panait a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că mulţi dintre turiştii români aflaţi în Albena nu pot părăsi staţiunea, iar autorităţile nu îi ajută cu nimic. Panait spune că turiştii au cerut autorităţilor, contra cost, o platformă pe care să-şi urce maşinile şi cu care să poată părăsi zona afectată de inundaţii, însă au fost refuzaţi.

”Nu a venit nimeni să vorbească cu noi, să ne spună dacă putem ieşi din hotel, sunt români disperaţi, care nu pot pleca de aici. Sunt mulţi români aici, sunt copii, situaţia e disperată, s-a rupt şi faleza, restaurantul este distrus. Sunt buzoieni care nu pot pleca pentru că au maşinile acoperite cu apă, au autoturismele distruse de mâlul care a intrat până la scaune, a fost apă de un metru şi 20 de centimetri, iar bulgarii şi-au bătut joc de noi”, a declarat Eliza Panait, turistă din Albena.

Sursa citată a adăugat că inundaţiile au cuprins zona după ploile abundente care s-au înregistrat în noaptea de joi spre vineri. Apa şi aluviunile care s-au revărsat din pădure, dar şi dintr-un râu care s-ar afla în zonă au distrus maşinile turiştilor, restaurantele aflate la subsolurile hotelurilor, un hotel fiind rupt în două, iar turiştii fiind evacuaţi.

Autoritatile ne recomanda sa fim prudenti!

"Ambasada României la Sofia a fost contactată de mai mulţi cetăţeni români aflaţi pe litoralul bulgăresc care au prezentat situaţia dificilă în care se află în staţiunea Albena, care a fost cea mai afectată de inundaţii. Nu există date oficiale privind numărul turiştilor români aflaţi în această staţiune, însă după estimările misiunii diplomatice, efectuate pe baza apelurilor telefonice, numărul acestora ar putea fi de aproximativ 1.000 de persoane", conform Ministerului Afacerilor Externe.

Guvernul român anunţă că un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi ai Ministerului de Externe "gestionează" situaţia în care se află românii blocaţi în staţiunea bulgară Albena şi că acolo se află consulul onorific al României la Burgas, care "evaluează" situaţia.

Guvernul mai informează că în drum spre zona afectată se deplasează o echipă mobilă a ambasadei, formată din primul colaborator al misunii diplomatice române la Sofia şi ataşatul de afaceri interne, şi că la nivelului Departamentului consular al MAE sunt pregătite două echipe mobile consulare care se vor deplasa la faţa locului, dacă situaţia o va impune.

"Din datele obţinute de la Centrul Operativ al Ministerului de Interne bulgar rezultă că drumurile din Bulgaria sunt practicabile, iar, în zonele unde sunt restricţii de viteză sau se circulă pe o singură bandă, poliţia bulgară se află la faţa locului şi dirijează traficul rutier. Drumul dinspre Albena spre România este practicabil şi se recomandă revenirea în ţară pe traseulş Albena –  Balchik – Durankulak – Vama Veche. În situaţia în care traficul se aglomerează pe ruta mai sus menţionată, se recomandă ca rezervă traseul Albena  - Dobrich – General Toşevo - Kardam – Negru Vodă", se arată într-un comunicat.

MAE îi informează pe cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite în staţiunile bulgăresti afectate de recentele inundaţii pot apela telefonul de urgenţă al ambasadei: 00359 879 440 758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă dacă se află sau se deplasează pe teritoriul Bulgariei şi să consulte site-urile de specialitate şi pagina de internet www.mae.ro  pentru informaţii actualizate.

Sursa foto: digitaljournal.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea