Social

#ieftinire alimente #scadere TVA #tva alimente # pret la raft #alimente

Util. Afla cu cat se vor ieftini cu adevarat alimentele

Alimentele se vor ieftini din vara, odata cu reducerea TVA la 9%. Dar cu cat vor scadea preturile? Optimistii estimeaza ca 15% va fi media cu care vor fi diminuate costurile produselor alimentare la raft. In realitate, 8-10 la suta ar fi o cifra mai rezonabila, sustin unii specialisti.

Premierul Victor Ponta a anuntat ieri ca, de la 1 iunie, pretul TVA la produsele alimentare si la bauturile nealcoolice va cobori la nivelul de 9%. Cum 60% din bugetul unei familii este cheltuit pe mancare, vestea nu putea decat sa ii bucure pe romani.

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, este de parere ca produsele se vor ieftini cu 12 pana la cel mult 15%. Astfel, scrie evz.ro, un kilogram de carne de porc ar ajunge sa coste 13 lei, fata de 15 lei, cat este in prezent, iar un kilogram de branza telemea de vaca, care acum costa circa 20 de lei, ar ajunge la un pret de 17,5 lei. Cine aloca, spre exemplu, 600 de lei pentru alimente, intr-o luna, va face, estimativ, o economie de aproximativ 75 de lei.

Analistul economic Mircea Cosea spune ca scenariul scaderii preturilor cu pana la 15% este mult prea optimist. "In mod sigur ne putem astepta la o scadere a preturilor in medie, cu 8, pana la 10%", a explicat Cosea pentru ziare.com.

Foto: foodstory.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea