Social

Unu din 10 romani n-a primit talonul cu analize gratuite

Peste 10% din taloanele pentru analize din programul national de evaluare a sanatatii au fost returnate de calculator , stapani pe scannerul care inregistreaza taloanele in baza de date si un al treilea care le aranjeaza pe cele numerotate in cutii, gestioneaza muntele de plicuri venite in saci de rafie de la Posta.

„Toate plicurile au venit in saci, de-a valma, astazi doi saci, maine sapte. Posta Romana ni le-a trimis sa le livram noi. Ei au spus ca taloanele nu au ajuns la destinatari din cauza ca si-au schimbat domiciliul, fie sunt decedate sau nu au fost gasite acasa. Noi le scanam, le numerotam si le asezam in cutii dupa litere“, povesteste unul dintre ei.

Si la Constanta, Posta Romana a returnat un numar mare de taloane, peste 80.000, tot ca urmare mai ales a datelor de domiciliu care nu s-au potrivit cu ce au gasit postasii pe teren. „Am achizitionat dulapuri special pentru a arhiva taloanele pana va veni toata lumea sa le ridice, termenul-limita e 31 decembrie. Pana acum, am inapoiat aproape 7.000“, a spus Lamaita Antochi, purtatorul de cuvant al Casei judetene de sanatate.

In Bistrita-Nasaud, judetul cu cele mai putine retururi, in jur de 13.000, norocul a fost ca „populatia este mai statornica, nu se muta asa des“, spune Vilhelm Szekely, directorul executiv al Casei judetene de sanatate.

„La inceput toti am fost optimisti, se miza pe o reusita de 80% a programului, dar n-am crezut ca baza de date la nivel national e asa precara incat sa fie un retur asa mare“, a mai spus directorul. Intre timp, Ministerul Sanatatii cauta solutii pentru rezolvarea problemei, semnalata si in ultimul raport preliminar al programului.

40% dintre romanii cu taloane au mers la medic


Aproape 8,5 milioane dintre cei care au primit acasa taloanele din Programul national de evaluare al starii de sanatate a populatiei (adica in jur de 40 la suta) si-au facut analizele medicale, potrivit ultimului raport al Ministerului Sanatatii. 30% dintre acestia prezinta risc de imbolnavire cu diabet zaharat , boala urmata de afectiunile cardiovasculare, la care sunt expusi peste 8% dintre cei evaluati, si de cele oncologice, care afecteaza aproape 7% din populatia evaluata.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea