Social

Uniune Europeana? Care Uniune?

In fata problemei irlandeze, politicienii europeni dau dovada de orice, numai de uniune nu, acuzandu-se reciproc pentru esec.
 

Consiliul Uniunii Europene desfasurat joi si vineri la Bruxelles nu a reusit sa aduca nici o solutie pentru impasul in care a intrat comunitatea dupa respingerea Tratatului de la Lisabona de catre irlandezi.

Tot ce au reusit sa faca cei mai inalti reprezentanti a fost sa constate situatia: pe langa „nu“-ul irlandez s-ar putea confrunta cu probleme si din partea cehilor, care au realizat brusc si oportun ca tratatul ar putea sa intre in conflict cu propria constitutie. In rest, au convenit sa se mai gandeasca pana in octombrie si poate ca autoritatile irlandeze vor gasi o cale prin care sa rezolve problema.

Daca nu au putut gasi solutii, liderii europeni au pornit insa in cautarea unor tapi ispasitori pentru impas. Nicolas Sarkozy l-a aratat cu degetul pe comisarul pentru Comert, britanicul Peter Mandelson , deoarece in campania anti-Tratat din Irlanda au fost mentionate efectele negative ale negocierilor cu Organizatia Mondiala a Comertului , conduse de acesta.

In Parlamentul European, liderul socialistilor, Martin Schulz, a cerut actiuni disciplinare impotriva comisarului european irlandez Charlie McCreevy, deoarece a declarat in timpul campaniei pentru referendum ca nu a citit Tratatul de la Lisabona si nici nu sfatuieste electoratul sa o faca.

Comisia Europeana ii acuza pe politicienii francezi ca i-au speriat pe irlandezi cu o unificare europeana a taxelor. Barroso ii acuza pe politicienii care de luni pana sambata critica UE, iar duminica cer de la populatie un vot pro-UE. In loc sa stranga randurile in fata problemei aparute pentru a face sa avanseze cel mai ambitios proiect politic al timpurilor moderne, politicienii europeni par sa se consume in lupte fara miza. Daca cei cativa zeci de politicieni proeuropeni de nivel inalt nu pot sa faca front comun pentru UE, cum sa mai ceri celor 500 de milioane de europeni sa sustinuta proiectul comunitar?

S-a tot spus ca politica UE ar trebui sa vina mai aproape de cetatean, sa tina cont de parerea acestuia, de temerile si dorintele sale. Iata insa ca, de cate ori UE se intoarce la cetatean, acesta se sperie de constrangerile venite „de la Bruxelles“. Iar daca politicienii europeni isi spala rufele in public si se ocupa cu jocul acuzatiilor reciproce, ideea de Europa unita va reusi sa se dilueze.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea