Social

Ungurii salveaza Banatul cu pompe romanesti

Gheorghe Matei, directorul firmei Aversa, cel mai mare producator roman de asemenea echipamente, sustine ca o parte din pompele imprumutate din Ungaria au fost importate de la societatea sa. El mai spune si ca a oferit gratuit autoritatilor 15 pompe . Reprezentantii guvernului confirma oferta, dar zic ca au crezut ca e vorba pe bani. Premierul Tariceanu a inceput sa isi dea si el cu parerea, ca specialist in ape, despre criza pompelor. Nimeni nu stie insa cel mai important lucru: cind va fi pompat primul litru de apa din zonele calamitate.
Cel mai mare fabricant roman de pompe s-a oferit sa doneze 15 pompe inca de acum doua saptamini, dar autoritatile nu l-au luat in seama, considerind oferta drept una comerciala.

Autoritatile ar fi putut scoate apa din zonele inundate mult mai repede, daca specialistii din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor ar fi stiut ca la noi in tara se fabrica pompe chiar de trei ori mai puternice decit cele pe care le-am cerut de prin vecini. Firma noastra produce pompe de evacuare a apei cu o putere de trei ori mai mare decit cele aduse din Ungaria si care pot fi montate in maximum trei zile.

De altfel, o parte dintre pompele trimise de maghiari sint de fabricatie romaneasca si au fost importate de la firma noastra, spune Gheorghe Matei, directorul companiei Aversa din Bucuresti, cel mai mare producator din tara de asemenea echipamente. Gheorghe Matei sustine ca a trimis o oferta inca din 29 aprilie catre Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare si catre Directia Consiliului Judetean Timisoara pentru a dona 15 pompe de mare putere.

Mai mult, in data de 3 mai, directorul Aversa a trimis o adresa si Secretariatului General al Guvernului, prin care isi oferea acelasi sprijin pentru rezolvarea situatiei de criza. Declaratiile lui Gheorghe Matei intra insa in contradictie cu cele ale premierului Calin Popescu Tariceanu, care a spus ca pompele din Ungaria nu se pot compara cu cele produse de Aversa. In calitate de inginer hidrotehnician si bazindu-ma pe imaginile vazute, pompele fabricate de firma Aversa SA nu se pot compara cu cele aduse din Ungaria, iar in ceea ce priveste montarea pompelor romanesti, daca ea va dura doua luni, nu ne mai este de nici un folos, a declarat Calin Popescu Tariceanu, pentru postul de radio Guerrilla .

Sulfina Barbu , ministrul Mediului, sustine ca nu s-a primit nici o oferta din partea Aversa si ca nu cunoaste nici un producator de pompe de evacuare de apa de capacitatea celor aduse din Ungaria. Nu exista oferte in tara pentru pompe de asemenea capacitate. Statiile de pompare aduse din Ungaria au o capacitate de 10 ori mai mare decit cele de constructie romaneasca, spune Sulfina Barbu.
Ajutorul ungar, destul de scump

Sulfina Barbu spune ca inca nu se stiu costurile ajutorului primit din partea guvernului ungar. Surse din cardul Consiliului Judetean Timis au declarat ca pentru fiecare specialist venit din Ungaria se plateste o cazare de 40 de euro pe noapte, fara masa inclusa. Avind in vedere ca pe fiecare utilaj sint intre 15 si 20 de specialisti, iar numarul utilajelor este de 25, numai costurile cazarii, pe o noapte, a specialistilor din Ungaria se ridica la aproximativ 20.000 de euro. Ministrul Mediului a spus ca daca premierul va constata ca a luat decizii gresite in gestionare, ea isi va prezenta demisia.
Incepe refacerea caselor in Banat

Ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely, a promis reconstruirea caselor sinistratilor din judetul Timis pina in iarna. Borbely le-a spus autoritatilor judetene ca pina in 20 iunie vor fi indeplinite formalitatile legale pentru inceperea lucrarilor, pentru care au fost alocate 24 de milioane de euro. De la data inceperii lucrarilor au doua luni sa termine. Nu se vor face toate casele in acelasi timp. Promisiunea noastra este ca pina in iarna vor fi gata toate, a spus ministrul. Borbely vrea sa profite de refacerea satelor banatene pentru a introduce lemnul si metalul in constructii. Am avut din 1996 ambitia de a introduce si la noi materiale moderne. Nu s-a putut atunci, dar o vom face acum.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea