Social

Ungurii care au cucerit Vestul

Attila Bartis si Gyorgy Dragoman sunt doi dintre cei mai apreciati, premiati si tradusi scriitori est-europeni ai momentului. Ambii sunt nascuti la Targu Mures, ambii au plecat din Romania in anii ’80. Transilvania este scena in care se desfasoara multe episoade din scrierile lor, nu pentru ca vreunul din ei ar scrie autobiografie , ci pentru simpul motiv ca acolo si-au petrecut copilaria si adolescenta.

Ambii autori au fost publicati recent si in limba romana. Dragoman a fost tradus pentru prima oara. In ceea ce-l priveste pe Bartis, este a doua carte din opera sa care se gaseste si in librariile romanesti. In 2006 a mai aparut la noi Tihna, romanul care i-a adus consacrarea. Recent in librarii a intrat si Plimbarea, romanul de debut al maghiarului nascut in 1968 si plecat din Romania in 1984.

Plimbarea este povestea unui copil orfan , victima a conflictelor ideologice de la sfasitul secolului XX. Romanul, care se petrece candva intre revolutia maghiara si perioada postcomunista, este relatarea maturizarii sale.

Cum creste un copil al carui tata este „reeducat” la Canal

Gyorgy Dragoman este nascut in 1973. Cand tatal sau a fost dat afara de la Universitate in 1988, Dragoman a plecat alaturi de familie in Ungaria. Ca scriitor a debutat in 2002 cu Cartea des-facerii.

A urmat piesa Niciunde, pentru ca in 2005 sa publice Regele Alb, roman distins cu doua importante premii maghiare si tradus in toata lumea. Acesta este si romanul aparut recent in librariile romanesti.

Regele Alb este o colectie de povestiri care ar putea fi citite si separat. Impreuna, insa, alcatuiesc parcursul a unui an si jumatate din viata unui copil de 11 ani. Dzsata, personajul principal, face ceea ce fac copiii de varsta lui: merge la scoala, se joaca, are probleme cu copiii mai mari, cu profesorii, cauta comori , incearca sa le faca pe plac si mamei si bunicului care sunt certati.

Insa, dincolo de intamplarile amuzante sau triste ale acestui baietel, sunt in cartea lui Dragoman: descrierea unui sistem politic si social, influenta acestuia asupra vietii de familie, drama unui copil nevoit sa creasca fara tatal care este “reeducat” la Canal.

Bartis se afla in prezent in Romania pentru a-si lansa volumul. Dupa lansarea de la Bucuresti, vineri, scriitorul maghiar va ajunge si in orasul natal. Dragoman se afla, in prezent,intr-un turneu de promovare a Regelui Alb in America.  Promite, insa, ca va veni la toamna si in Romania.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea