Social

#carpati #munte #balnear #delta #eforie #venus #mamaia #litoral #bilet #vacanta #turism #agentie

Unde va puteti cheltui banii in aceasta vara

Ne apropiem cu pasi repezi de varful sezonului estival, o perioada in care ofertele agentiilor de turism se afla la mare cautare.

Multi dintre cei care acum isi fac bagajele, pentru a se bucura de vremea frumoasa si-au achizitionat din vreme biletele de vacanta. Pentru ceilalti, destinatia dorita se afla nedescoperita inca in paginile de catalog ale agentiilor de turism.

Litoralul ramane in continuare vedeta incontestabila a oricarei vacante. De altfel, iulie poate fi considerata o luna a festivalurilor si spectacolelor in aer liber. Nenumaratele discoteci cu program nocturn, beach-barurile adapostind sub acoperisurile din stuf grupuri animate de tineri sau terasele impanzite cu umbrelute, par sa confirme aceasta afirmatie.

Canicula atrage turistii cat mai aproape de malul marii, determinandu-i in a cauta mangaierea racoroasa a apei. Tarifele pe litoralul romanesc sunt comparativ cu 2007 mai ridicate cu 5-6% in plin sezon. Acest lucru nu pare sa--i deranjeze pe cei care au achizitionat in urma cu mai bine de o luna pachete pentru aceasta perioada sau pe cei care s-au hotarat abia acum sa isi achite o vacanta la pret de receptie.

Cei aproape 1,5 milioane de turisti, asteptati de-a lungul intregii perioade estivale pe riviera romaneasca, beneficiaza de facilitati diversificate si considerabil mai ridicate calitativ decat in anii precedenti, datorita numarului crescut de hoteluri de trei, patru sau chiar cinci stele, construite in statiuni, precum Mamaia, Venus sau Eforie Nord. Mamaia isi confirma statutul insontestabil de perla a litoralului, organizand alaturi de orasul Constanta cele mai atractive spectacole pentru turisti.

Un segment important in ansamblul turismului romanesc estival il reprezinta croazierele organizate pe Dunare ( foto 2), avand ca destinatie Delta, unica prin diversitatea floristica si faunistica desfasurata. Din pacate, atentia turistilor romani acordata acestui tinut exotic este una inca destul de redusa.

Cei care gusta din plin circuitele efectuate in zona sunt in continuare cetatenii proveniti din vestul Europei, peste 100.000 de turisti ajungand anual, prin intermediul calatoriilor pe apa, sa viziteze minunata imparatie a salciilor, imprastiata pe sinuoasele canale dunarene.

Tratamente si cure balneare

Romanii par sa se orienteze, in afara statiunilor aflate la tarmul Marii Negre, foarte apreciate in aceasta perioada, spre locatii dezvoltate in regim balneoclimateric, beneficiind de nenumarate izvoare termale sau metode de tratament. Numarand peste 30 de centre, repartizate in majoritatea regiunilor tarii, turismul balnear confirma, poate si datorita costurilor scazute, interesul autohton pentru astfel de tipuri de relaxare.

Muntele pare sa-si astepte randul, fiind trecut pe un plan secundar in paleta de oferte gestionata de agentii. Carpatii, ca si alte lanturi muntoase cunoscute, detin indiferent de anotimp o serie de caracteristici definitorii, care ii fac atractivi pentru multi calatori, chiar si in perioadele toride de vara.

Racoarea si aerul ozonat specifice zonei montane gasesc adepti, in randul celor care fara a tine cont de perioada se orienteaza spre pensiunile si cabanele din lemn aflate la cote inalte. Cei care aleg pentru lunile de vara petrecerea unui concediu pe coamele impadurite ale muntelui, economisesc in privinta cazarii considerabil, beneficiind si de o atmosfera intima, datorata unui trafic turistic mai redus.

O plimbare printre brazi, pe poteci umbrite, poate fi la fel de placuta precum o promenada pe faleza mangaiata de valuri sub apusul rosiatic al soarelui. Pentru fiecare in parte exista o regiune, unde combinatia formei de relief cu posibilitatile de divertisment creeaza elementul ideal in petrecerea unei vacante perfecte.

Statiuni romanesti in plin avant turistic

Concediul pe litoral la inceputul lunii iulie ii determina pe turisti sa achite cele mai ridicate costuri de cazare. Hotelurile de patru si cinci stele ofera prin intermediul agentiilor de turism pachete de sase nopti, in camere duble sau cu pat matrimonial , la preturi situate intre 175 si 200 de lei pe zi, pentru o persoana. Pentru cei cu mai putina dare de mana, statiunile Jupiter, Eforie Sud sau Cap Aurora pun la dispozitie in hoteluri de doua stele, nopti la pretul de 75 sau 80 de lei camera.

Toate aceste tarife cresc cu mai mult de 50%, in momentul achizitionarii unei cazari in regim de receptie. Statiunile balneoclimaterice practica, indiferent de zona, tarife similare, cu 15-20 la suta mai ridicate in perioada sezonului cald. Astfel, hotelurile de doua stele au camere duble la preturi de 75-90 lei de persoana pe noapte, suma la care se mai adauga in medie 30 de lei ziua de tratament.

Cu vile, casute din lemn, pensiuni turistice sau agroturistice, muntele acopera un larg segment de categorii si preturi, plecand de la doua margarete si ajungand la luxoasele complexe de patru si cinci stele.

In medie, 100 de lei pe noapte reprezinta un tarif care asigura turistului confortul necesar, in regiunea dorita, dus in camera si mic dejun asigurat. Maramuresul, cu sejururi de patru zile la 230 de euro de persoana in pensiune completa, Bucovina sau Valea Prahovei, incanta prin deprinderile traditionale si gastronomia specifica zonei pe toti cei ajunsi aici in cautarea unui indelung ravnit colt de rai.

Destinatiile verii in Europa

Ca in fiecare an, in topul destinatiilor estivale se afla pe primele locuri tari precum Grecia, Bulgaria, Turcia sau Spania. Cu preturi mai ridicate decat Marea Neagra, batrana Egee si Mediterana atrag turistii romani, prin promovarea unui turism estival de exceptie. Cicladele, Ionicele sau Balearele formeaza vastul ansamblu insular, presarat de-a lungul a mii de kilometri de cristaline intinderi albastre.

Pachetele incluzand transport, cazare si mic dejun, timp de sapte zile pe riviera elina scot din buzunarele turistilor intre 400 si 600 de euro de persoana, iar pe cea iberica intre 700 si 1.000 de euro de persoana. si statiunile italiene cu deschidere la mare, promovand de cele mai multe ori un balneoturism de calitate, atrag zeci de mii de amatori anual. Micutele si cochetele tarmuri cu nisip fin din Amalfi, Sorrento, Monterosso sau Vernazza, sunt doar cateva exemple in acest sens.

Cei care suporta mai greu canicula specifica miezului de vara pot alege destinatiile aflate in partea de nord a Europei. Circuitele in Scandinavia devin tot mai atractive pentru turistii romani, 10-15 zile in tari precum Norvegia, Danemarca sau Suedia, putand fi efectuate la costuri de 800 – 1.200 de euro de persoana (transport cu autocarul, ghid, cazare cu mic dejun si croaziera cu feribotul).


Aboneaza-te la Newsletter-ul de Turism Acasa.ro ca sa afli care sunt cele mai frumoase destinatii de vacanta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea