Social

Un soc de luciditate pentru dl Basescu

Am citit, recent, un interviu acordat Cotidianului de un important consilier prezidential. Si m-am speriat.

 Ambele elemente pe care se intemeiaza planul prezidential pentru guvernarea de dupa 2008 sunt gresite. Primul e imoral si paralizant pentru tara. Al doilea e ireal ca unicornul. Prima intemeiere a sperantelor dlui Basescu este teama de anticipate a parlamentarului roman.

Chiar daca majoritatea politica se alcatuieste in alta parte, cu un PD-L la 40% dupa redistribuiri se poate forta un guvern minoritar . Trec peste faptul ca e foarte greu pentru PD-L sa atinga 40%, dar, chiar daca ar fi asa, scenariul e defect. Vasazica, presedintele se tine tare in nominalizarea premierului si parlamentarii, desi se vor grupa in alta majoritate, vor inghiti galusca de dragul fotoliilor caldute proaspat obtinute, caci doua respingeri succesive ii vor duce, iarasi, la alegeri.

Sunt stupefiat! Dl Basescu - si eu, in siajul domniei sale - a atacat dur guvernul Tariceanu tocmai pentru ca se baza pe lasitatea politica a parlamentarilor care, acoperiti de anonimatul partinic, nu vor sa dea ochii cu alegatorii. Acum, tocmai pe acest sentiment vinovat se gandeste dl Basescu sa obtina o guvernare PD-L?

Poate ca de la Cotroceni nu se vede cum procesul interminabil al pervertirii democratiei occidentale prin asimilare romaneasca a produs, de cativa ani, dracia intitulata „Parlamentul care nici nu pica Guvernul, nici nu-i voteaza legile“. E absurd, e ilogic, dar e real! In Romania asa stau lucrurile.

Asa se intampla acum, cu guvernul Tariceanu II, asa se va intampla si daca scenariul prezidential se realizeaza. Speram la o guvernare stabila, cu o majoritate parlamentara transparenta si responsabila in spate. Cand colo, ni se ofera - ca varianta victorioasa! - un Guvern tinut in coma de un Parlament care se teme sa-l omoare, dar nici nu-l lasa sa traiasca.

Al doilea element pe care se intemeiaza planul de la Cotroceni este destramarea PNL sau PSD. Va trebui sa alegem intre o jumatate de PSD si o jumatate de PNL pentru a forma o majoritate parlamentara - spune consilierul, pierdut ca intr-o reverie in acest „embarras du choix“ iluzoriu.

Mai intai, ca PSD nu se va destrama. Ideea ca in PSD se lupta reformistii cu conservatorii si ca lupta asta poate deveni atat de crancena incat partidul se rupe este produsul unui cliseu orbitor si marturiseste o gandire lenesa. In PSD nu exista reformisti . Sa crezi ca dl Geoana conduce un grup reformist care se bate cu vechii tovarasi inseamna fie ca nu stii nimic despre dl Geoana, fie ca nu stii ce-i aia reforma si ce-i ala un reformist.

La PNL, chiar daca o aschie s-ar mai desprinde in curand, ea nu-i va fi suficienta PD-L pentru a face majoritate. In ipoteza in care PNL va face tot 20%, e cu totul neplauzibil ca, in Parlament, jumatate dintre parlamentarii dlui Tariceanu sa sara chiar in prima saptamana a noii sesiuni in barca unui PD-L ajuns la un neverosimil 40%. Asta nu e scenariu, e halucinatie!

O analiza lucida arata ca ceea ce se putea desprinde din PNL s-a desprins deja si i-a adus PD-L beneficii clare, precum judetele Suceava, Neamt si Dambovita. Pe de alta parte, cresterea PNL se datoreaza ingrosarii randurilor electoratului de dreapta care nu il mai sustine pe presedintele Basescu.

Ca sa reuseasca sa aiba un guvern prietenos si un nou mandat prezidential , dl Basescu trebuie sa scape de iluzii si sa-si regaseasca magnetismul de altadata. Dl Basescu trebuie sa se reinventeze regasindu-se. Urgent. Altfel, e istorie...
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea