Social

Un scurtcircuit a provocat explozia la Anina

Primele concluzii ale anchetei accidentului de la mina Anina spun ca cei sapte mineri au murit intoxicati cu monoxid de carbon , din cauza aprinderii gazului metan acumulat in galerii. Minerii au fost inmormintati ieri.

Cauza probabila a aprinderii gazului metan in galerie a fost un scurtcircuit la un cablu folosit pentru detonarea substantelor explozibile, a aratat prim-procurorul Teodor Iordache, seful Parchetului de pe linga Tribunalul Caras-Severin. Concluziile raportului provizoriu sint sustinute si de declaratiile unuia dintre cei care au coborit in mina dupa accident pentru a scoate cadavrele de acolo. Stefan Nechita a declarat ca frontul care trebuia detonat a fost gasit intact. Explozia nu a avut loc. Am fost jos si am vazut. Incarcatura exploziva este la locul ei, intacta, a spus salvatorul Nechita.

Conferinta in zori

Inca 130 de mineri si-au depus cererile pentru a fi disponibilizati , pe linga cei 297 care erau deja pe listele de disponibilizari, din totalul de 540 de angajati ai minei. Ei au declarat ca refuza sa mai coboare in subteran de frica. Mai mult, minerii au anuntat ca astazi, la ora 5.30 dimineata, ora la care s-a produs accidentul, va avea loc o conferinta de presa, in care vor reclama conducerea minei si dotarile pe care aceasta le asigura.

Culpa va apartine

Cei sapte mineri morti in explozia de simbata au fost inmormintati, ieri, la Anina. Printre sutele de colegi ai lor, se afla si Florin Mandache, un fost miner care acum cinci ani a suferit un accident de munca , in urma caruia a ramas paralizat. Mandache a suferit o fractura de coloana provocata de un transportor de carbune, care trebuia casat. Eu am zis conducerii ca transportorul trebuie casat, ca altfel e pericol de accident. Si uite ce mi s-a intimplat! Chiar eu am patit-o. La citeva zile, nici nu iesisem din spital, mi-a venit hirtie de la Procuratura in care-mi scria «culpa va apartine». Intre timp au mai avut loc foarte multe accidente. Toate accidentele au avut loc din cauza conducerii, care nu asigura conditii optime de munca. Isi bat joc de noi de ani de zile, spune Florin Mandache.

Starea celor doi mineri internati cu arsuri la Spitalul din Timisoara este in continuare grava, dar stabila.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea