Social

#sua #cercetator #alexandru biris #nanotehnologie

Un roman foloseste nanotehnologia in lupta cu cancerul

Romania are un reprezentant intr-unul dintre cele mai importante centre tehnologice din lume. Alexandru Biris este romanul care incearca sa gaseasca un leac impotriva cancerului folosind nanotehnologia.

Clujeanul Alexandru Biris a ajuns la cei 35 de ani pe care ii are sa conduca primul centru de nanotehnologie de la University of Arkansas at Little Rock (UALR). In urma cu zece ani un profesor american a aflat de cercetarile pe care le facea la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare (INCDTIM) din Cluj-Napoca si l-a chemat la un doctorat in Statele Unite.

Profesorii pe care i-a avut la universitatea din Arkansas au fost cuceriti de tanarul roman, care avea nu doar cunostinte teoretice puternice, ci si pasiunea pentru stiinta. De aceea i-au pferit un post de profesor, dupa terminarea studiilor, romanul fiind singurul student oprit de Universitate, dupa cum noteaza Evenimentul Zilei.

Alexandru conduce un centru de cercetare de aproape 8 milioane de dolari. Echipa de cercetatori in fruntea careia se afla incearca sa aduca noi rezultate in diverse domenii, precum medicina, aeronautica sau bunuri de larg consum , prin folosirea nanomaterialelor. “Nanotehnologia este o stiinta relativ noua si inca insuficient studiata, dar ale carei aplicatii au un potential enorm pentru o intreaga gama de bunuri de la consum, mai ieftine”, crede Alexandru, citat de Evenimentul Zilei.

Pentru el, unul dintre cele mai importante si dragi proiecte este cel prin care se creeaza nanoparticule care ar putea ataca si distruge celulele de cancer. “Folosind aceste nanoparticule, de exemplu, am demonstrat ca putem detecta o singura celula de cancer care se misca in sistemul limfatic sau in circuitul sanguin”, descrie romanul descoperirea echipei sale.

Acestuia i se adauga un alt proiect care consta in folosirea nanostructurilor pentru construirea de matrice biocompatibile pentru reconstructia de tesuturi, mai ales a celor osoase. Biris crede ca astfel de lucrui s-ar putea face si in Romania, insa in tara stiinta nu beneficiaza de sprijin financiar .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea