Social

#jihadist #isis #atentat terorist #baza militara #romania #terorist #roman

Un roman adept ISIS, arestat in Arges! Planuia un atentat la o baza militara

Un roman in varsta de 39 de ani, din Ptesti, a fost saltat de SRI si DIICOT. Barbatul, adept ISIS, planuia un atentat terorist la o baza militara. Acesta se afla sub atentia SRI, fiind suspect de actiuni de propaganda terorista online.

Joi dimineata, politistii de combatere a criminalitatii organizate din Pitesti si procurorii DIICOT Pitesti au efectuat 3 perchezitii domiciliare pe raza judetului Arges, pentru prinderea unui barbat banuit de savarsirea de infractiuni de terorism, potrivit realitatea.net.

Ionut Catalin Balan este casatorit si are un copil. Acesta a stat timp de mai multi ani intr-o tara din Uniunea Europeana, unde a dezvoltat legaturi cu membrii unui grup jihadist din tara respectiva. Desi informatiile nu sunt confirmate se pare ca este vorba despre Franta sau Belgia.

Intors in Romania, cetateanul a desfasurat, in mod conspirat, actiuni de documentare detaliata asupra unui obiectiv militar de pe teritoriul Romaniei cu scopul declarat de a contribui la organizarea unui atentat terorist la acea baza.

"In primavara anului 2015, suspectul s-a deplasat in zona unui obiectiv militar de pe teritoriul Romaniei, observand cu atentie caile si punctele de acces precum si modalitatea in care acesta este ingradit. Datele si informatiile respective au fost culese de catre suspect in scopul transmiterii ori punerii la dispozitia unei entitati teroriste salafiste si pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene", potrivit unui comunicat al DIICOT.

Romanul a intrat in atentia SRI in anul 2015, prezentand indicatori specifici unei persoane aflate intr-o etapa avansata a procesului de autoradicalizare. Acesta era implicat in activitati de propaganda terorista, atat in mediul online cat si relational, in favoarea ISIS, organizatie careia si-a declarat adeziunea. Acesta a incercat sa convinga si alte persoane sa se deplaseze in Siria pentru a se alatura organizatiei.

"Suspectul zis "Ibrahim" incepand cu luna noiembrie 2016 a utilizat si/sau utilizeaza si in prezent, pe o retea de socializare, mai multe conturi personale, prin intermediul carora a postat si distribuit fotografii cu sigla gruparii teroriste DAESH, precum si inregistrari cu atacuri ale DAESH si executii, prin decapitare si impuscare, cu intentia de a le face cunoscute si de a determina castigarea de noi adepti capabili sa recurga la savarsirea aceluiasi gen de fapte ca cele a caror promovare prin propaganda a realizat-o", se mai arata in comunicatul DIICOT.

Mai mult, romanul ar fi avut legaturi cu persoanele care au revendicat atentatele de la Paris, din 13 septembrie 2015.

Sursa foto: sport.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea