Social

#Eurespal #medicament tuse retras #medicament tuse

Un medicament contra tusei, retras de pe piata, dupa ce a pus sanatatea copiilor in pericol! Ce trebuie sa faci daca il ai in casa

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a anuntat marti, 2 februarie, prin intermediul unui comunicat, ca a avizat initierea retragerii de pe piata a medicamentelor Eurespal 80 mg comprimate cu eliberare prelungita si Eurespal 2 mg/ml sirop 

Eurespal este un medicament impotriva tusei, pe care medicii il recomandau inclusiv copiilor. Hotararea a venit dupa ce noi studii, facute in ultimul an, au aratat ca substanta activa, fenspirida, poate provoca aritmii cardiace. In acest context, Tudor Ciuhodaru,  medic primar in medicina de urgenta, a facut cateva precizari despre Eurespal, pe pagina sa de Facebook. 

“Ce trebuie sa stiti/sa faceti:

1. Pentru a asigura siguranta pacientilor medicamentul - atat siropul, cat si comprimatele - a fost scos de la vanzare inca din 8 februarie 2019 in Franta. 

2. Pacientii trebuie sa-si intrerupa tratamentul si sa duca la farmacie medicamentele (flacoanele sau cutiile) pentru a fi distruse (in informarea data de francezi).

3. Medicii sunt rugati sa nu mai prescrie sau sa nu mai elibereze aceste medicamente.

4. Agentia Nationala de Securitate a Medicamentului din Franta (ANSM) a emis o alerta privind chiar substanta activa din acest medicament.

5. Substanta activa (fenspirida) ce poate provoca afectiuni cardiace.

6. Fenspirida este comercializata sub numele Eurespal in Romania, Rusia, Bulgaria si Polonia iar in Franta sub cea de Pneumorel.

7. Farmaciile din tara au primit notificari urgente pentru oprirea de la comercializare a medicamentelor ce contin fenspirida. 

8. Medicamente care contin fenspirida nu mai sunt disponibile incepand cu data de 8 februarie 2019 si o rechemare in lot a fost pusa in aplicare la acea data.

9. Autoritatile franceze le-au informat pe cele europene pentru a formula un raspuns unitar pentru toate tarile.

10. Potrivit unui anunt al Agentiei Europene a Medicalentului (EMA), producatorului i s-a cerut ca pana la 27 februarie 2019 sa introduca pe prospect noi reactii adverse printer care se numara modificarea tensiunii arteriale si dificultati respiratorii (dispnee).

E bine de stiut:

1. Fenspirida este un medicament de uz relativ recent in Romania. Clorhidratul de fenspirida (substanta activa din preparatul Eurespal) a devenit disponibil in Romania abia dupa 1989. (Desi a fost sintetizata inca de la sfarsitul anilor '60).

2. Fenspirida (produs original al laboratoarelor Servier) este un antinflamator nesteroidian cu proprietati antitusive, antialergice si bronhodilatatoare, ce este frecvent administrata la copil pentru tratarea afectiunilor respiratorii acute, cat si a celor obstructive cronice din categoria astm bronsic sau bronhopneumopatie obstructiva cronica.

3. Pana acum administrarea a doua comprimate de 80 mg fenspirida zilnic era utilizata pentru ameliorarea tolerantei la efort, diminuarea episoadelor anuale de suprainfectie si reducerea spitalizarilor.

4. In august 2018 mai multe medicamente de inima au fost retrase de pe piata din Romania deoarece contineau o substanta cu potential cancerigen”.

Ce spune Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale  

"Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) informeaza cu privire la retragerea de pe piata a medicamentelor EURESPAL 80 mg comprimate cu eliberare prelungita si EURESPAL 2 mg/ml sirop

Autoritatea de reglementare si control al medicamentului din Franta a declansat o procedura de urgenta la nivelul Uniunii Europene, care este pe agenda de lucru a Comitetului de evaluare a riscului in materie de farmacovigilenta (PRAC) al Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), in saptamana 11-14 februarie a.c.

In acest context, Detinatorul autorizatiei de punere pe piata pentru EURESPAL a decis sa solicite retragerea de pe piata a acestor medicamente in toate tarile in care sunt comercializate, inclusiv in Romania.

ANMDM a avizat initierea retragerii acestor medicamente de la nivelul distribuitorilor, spitalelor si farmaciilor, cu obligatia titularului autorizatiei de a transmite ulterior ANMDM situatia cu seriile si cantitatile retrase.

ANMDM va publica pe website-ul institutiei, imediat dupa emiterea acestuia, comunicatul EMA referitor la declansarea procedurii de reevaluare a profilului de siguranta al fenspiridei, substanta activa din EURESPAL"

Sursa foto: Exquis.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea