Social

#credit #dobanda #banca.

Un iesean plateste dobanda aproape dubla la creditul de la BCR

Romanul care isi ia credit este de cele mai multe ori tepuit de catre banca. Un astfel de exemplu este cel al unui iesean care si-a achizitionat anul trecut un credit de investitii imobiliare de la Banca Comerciala Romana (BCR) si s-a trezit in acest an cu o dobanda aproape dubla.

Teodor S., ieseanul tepuit, a luat in aprilie 2008 un credit de investitii imobiliare in suma de aproximativ 62500 euro, de la BCR. In contractul incheiat atunci, se prevedea ca dobanda practicata in primul an avea o valoare fixa de 6,4%, urmand ca apoi aceasta sa devina variabila. Creditul era luat pe 30 de ani, insa, dupa un an, barbatul a observat ca rata i s-a aproape dublat.

Odata cu trecerea primului an, ieseanul a inceput sa scoata din buzunar 25 de milioane de lei, in loc de 15, cat platea inainte, respectiv o suma cu 67% mai mare. "La data de 15 mai anul acesta, in timp ce ma aflam la sediul BCR agentia Pacurari, am fost informat ca rata dobinzii a fost majorata de la 6,4% la 10,3%”, a declarat Teodor S. pentru Ziarul de Iasi.

Banca pune dobanzi dupa cum are chef

Explicatia oferita de banca a fost ca dupa un an, “ dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga 1,4 puncte procentuale”, valoarea dobanzii de referinta variabila fiind stabilita de catre banca. Astfel, rata lunara de plata a urcat de la 422 euro la 590 euro, ceea ce inseamna, in euro, cu 41% mai mult.

Suma de platit in lei este insa mai mare, pentru ca persoana care a achizitionat creditul trebuie sa suporte si diferenta de curs valutar . Cresterea, calculata in lei, ajunge astfel la 67 de procente, care, datorita faptului ca a fost decisa unilateral de banca, fara o consultare si instiintare prealabila, este considerata abuziva de catre clientul pagubit.

Acesta a solicitat bancii reducerea dobanzii la creditul aflat in sold pana la valoarea practicata in acel moment pe piata imobiliara, insa pentru ca banca a refuzat aceasta solicitare, a instiintat OPC-ul, care va demara un control la BCR. Ieseanul pagubit a spus ca intentioneaza sa dea in judecata BCR deoarece apreciaza ca anumite clauze din contract sunt abuzive. Barbatul are sanse de castig deoarece in justitie s-a creat un precedent, un profesor din Buzau obtinand in instanta castig de cauza impotriva Banca Romaneasca, care a fost acuzata ca a majorat abuziv dobanda.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea