Social

Un cutremur de peste 7,5 grade, tragedie in China

Tragedie astazi in China. Peste 7.000 de oameni au murit dupa cutremurul de 7,5 pe scara Richter care a zguduit provincia Sichuan , din sud-vestul Chinei, conform estimarilor relatate de presa chineza . Se pare ca una dintre cele mai grave situatii a fost inregistrata intr-o scoala, acolo unde peste 900 de elevi au fost ingropati sub daramaturi. Autoritatile chineze au inceput adoptarea unor masuri de urgenta.

Estimarile privind numarul de victime din China creste de la ora la ora. Daca primele bilanturi spunea ca exista 107 morti, unul dintre ultimele bilanturi arata ca seismul produs astazi in China a produs moartea a intre 3.000 si 5.000 de persoane, si aceasta numai intr-o regiune a provinciei Sichuan. Acestora li se alatura precum si 10.000 de raniti, dupa cum anunta agentia China Noua.

Una dintre cele mai grave situatii a fost inregistrata intr-un liceu din provincia Sichuan, acolo unde peste 900 de elevi care se aflau la ore au fost ingropati de vii.

Autoritatile au anuntat ca epicentrul seismului a fost localizat in localitatea Wenchuan, un oras cu peste 100 de mii de locuitori, care a fost cel mai grav afectat. In acest moment localitatea este complet izolata, drumurile de acces fiind blocate, iar liniile telefonice, intrerupte. Seismul s-a simtit pana la Shanghai, dar si la mii de kilometri departare, in Thailanda si Vietnam.

Cea mai inalta cladire din China, Turnul Jinmao, a fost evacuata iar in zona business a Beijingului, oamenii au parasit cladirile. Presedintele chinez Hu Jintao a trimis armata in toate zonele afectate, pentru a ajuta la operatiunile de salvare. In ajutorul chinezilor sar si europenii care, prin Comisia Europeana s-au declarat ingrijorati si sunt gata sa trimita ajutoare.

Pana atunci Comisia nationala pentru ajutor in caz de dezastre a lansat un plan de urgenta de gradul II. Premierul Wen Jiabao a aterizat luni dupa-amiaza la Chengdu si s-a deplasat in Comitatul Wenchuan lovit de cutremur, care se afla la o distanta de 100 de kilometri de capitala provinciei Sichuan, pentru a coordona operatiunile de salvare, in timp ce o echipa de experti se va deplasa in zonele afectate de cutremur pentru a participa la misiunile de salvare.

Ministerul de Interne a trimis 5.000 de corturi pentru persoanele din regiunea afectata de cutremur Sichuan, iar Crucea Rosie din China a trimis 557 de corturi si 2.500 de paturi in Comitatul Wenchuan.

Ajutoarele, a caror valoare este estimata la 788.000 yeni (113.000 dolari americani), au fost alocate de la centrul Crucii Rosii din Chengdu, capitala provinciei Sichuan. Societatea a precizat ca va trimite o echipa de experti in zonele afectate de cutremur pentru a evalua situatia.

Membri ai filialei Crucii Rosii din provincia Sinchuan i-au indrumat pe oameni sa se mute in zone deschise si sigure, alaturandu-se apoi operatiunilor de salvare din zonele afectate de cutremur.

Acesta este unul dintre cele mai grave cutremure produse in China. In 1988, un cutremur de 7,6 pe scara Richter, produs in regiunea chineza Yunnan, a provocat moartea a 748 de oameni si ranirea a aproape 4.000. In 1976, cel putin 270.000 de oameni au murit, dupa un alt seism puternic s-a produs in nordul Chinei.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea