Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Social

Un clujean invata robotii sa faca munci casnice

Dupa ce a reusit sa dreseze o retea de neuroni virtuali, Razvan Florian ar putea revolutiona aplicatiile de zi cu zi ale ciberneticii. Cercetatorul clujean a brevetat un sistem prin care o retea de neuroni simulati pe un computer poate invata un anumit comportament in urma recompenselor si pedepselor primite din partea celui care antreneaza reteaua. La fel ca in cazul unui ciine care invata o comanda in urma unei constringeri, Razvan Florian, de la Centrul de Cercetari Cognitive si Neuronale (Coneural) din Cluj, a creat un calculator , care a invatat sa gaseasca o sursa de mincare, prin modificarea tariei conexiunilor dintre neuroni. Metoda de invatare descoperita pentru instruirea robotilor va fi utilizata pentru o serie de sarcini pe care robotii vor fi, in acest fel, capabili sa le duca la bun sfirsit. Acestia vor putea fi utilizati in medii ale caror caracteristici se schimba tot timpul, precum o simpla bucatarie, in care apar mereu schimbari in pozitiile obiectelor sau obiecte noi. „Robotii ar putea fi instruiti de catre orice utilizator si ar putea indeplini o gama variata de sarcini, spre deosebire de robotii care pot avea doar comportamente stereotipe, implementate de programatori inainte de livrarea catre utilizatorii finali“, explica Florian. Proiectul cercetatorului clujean este cu atit mai important, cu cit chiar seful Microsoft, Bill Gates, a numit cibernetica cel mai „fierbinte“ domeniu al tehnologiei, estimind ca robotii vor fi din ce in ce mai prezenti in viata noastra, in domenii precum asistenta persoanelor in virsta sau cu dizabilitati ori in constructii. „Cercetarea a inceput in primele luni ale anului 2005, cind am vrut sa realizez un sistem de control de inspiratie biologica pentru roboti“, detaliaza pentru Cotidianul Florian. Primele rezultate au aparut abia la mijlocul lui 2005, cind au si fost prezentate la o conferinta. Ulterior, descoperirea a fost prezentata in revista „Neural Computation“, cea mai importanta revista stiintifica din domeniul retelelor neuronale. „Este pentru prima data cind un articol din Romania este acceptat spre publicare in aceasta revista, infiintata acum 18 ani. Recenzorii nu au acceptat din prima lucrarea, sugerind, cu argumente, mai multe cai de imbunatatire a ei. Procesul prin care articolul a fost recenzat si imbunatatit a durat peste un an“, dezvaluie Razvan Florian. Nivelul cercetarii in Romania nu a constituit un impediment pentru Florian: „In acest domeniu, in care este suficient un calculator pentru a face experimente si in care 90% din literatura stiintifica relevanta se poate gasi in acces liber pe Internet, pe site-urile autorilor, se poate realiza performanta de nivel mondial si din Romania“.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea