Social

#celule stem #hiv #vindecare

Un barbat diagnosticat cu HIV pare a se fi vindecat in urma unei transplant cu celule stem

O premiera medicala pare sa fi fost confirmata in aceasta luna, chiar dupa ce pe 1 decembrie s-a marcat ziua mondiala de lupta impotriva HIV / SIDA .

Doctorii care au facut in 2007 un transplant de celule stem unui barbat infectat cu HIV pentru a il trata de leucemie, spun ca barbatul pare sa se fi vindecat de HIV drept urmare a acestui tratament. Celulele stem transplantate par a fi rezistenta la infectia cu HIV.

Barbatul a primit maduva osoasa de la un donator care avea o rezistenta naturala la infectia cu HIV, lucru datorat unui anumit profil genetic.

"Pacientul din Berlin", cum a fost numit Timothy Ray Brown, este un cetatean american care traieste in Berlin. Tratamentul sau impotriva leucemiei a fost de durata si a presupus mari incercari fizice. Barbatul a suferit doua recidive si s-a supus la doua interventii pentru transplantul celulelor stem si a trecut printr-o perioada in care a fost afectat din punct de vedere neurologic atunci cand se parea ca este pe drumul cel bun.

Faptul ca acest pacient s-a vindecat deschide calea cercetarii pentru descoperirea unui tratament universal prin celule stem modificate genetic. Deja cateva institutii si grupuri de cercetari au anuntat ca au primit finantare pentru a explora aceste tehnici.

Pana acum, asa cum o dovedeste experienta lui Timothy Brown, sa tratezi infectia HIV prin chimioterapie, imunosupresoare si transplant de celule stem nu este un tratament la indemana oricui. E nevoie de curaj, determinare si de multa sustinere pentru a putea fi declarata prima persoana pronuntata "vindecata" de o infectie cu HIV.


Citeste toata stirea pe Imparte.ro - Donatii online.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea