Social

#un an de pandemie #un an de coronavirus # evolutie coronavirus #decese coronavirus #pandemie coronavirus #cazuri coronavirus romania # cazuri coronavirus # coronavirus romania #coronavirus #decese coronavirus romania

Un an de la primul caz de Covid inregistrat in Romania! Cum a evoluat pandemia

Astazi, 26 februarie, se implineste un an de la depistarea primului caz de infectie cu temutul coronavirus pe teritoriul Romaniei. De la declansarea pandemiei si pana in prezent aproape 800.000 de persoane s-au infectat cu temutul virus si alte peste 20.000 si-au pierdut viata in urma infectiei.

Primul caz de Covid a fost confirmat printr-o conferinta fulger, la miezul noptii, la Ministerul de Interne. Era vorba de un barbat din Gorj care intrase in contact cu un cetatean italian, infectat cu noul coronavirus. Barbatul era asimptomatic.

Mastile de protectie, de negasit

La acea data, mastile medicale erau de negasit. Daca in urma cu cateva zile acestea se vindeau la preturi exorbitante, acum abia mai reuseai sa gasesti o mascade protectie.

Pe 11 martie s-au inchis scolile, pe 16 martie a fost decretata stare de urgenta

Ca masura provizorie, pe 11 martie s-au inchis scolile. Cinci zile mai tarziu, pe 16 martie, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a decretat starea de urgenta pe o perioada de 30 de zile in Romania. A fost prima ordonanta militara semnata de presedinte.

Pe 17 s-a emis ordonanta militara prin care se prevedea inchiderea restaurantelor si barurilor, se specifica faptul ca scolile raman inchise, iar zborurile intre Romania si Spania, tara intens afectata la acea data, au fost suspendate timp de 14 zile.

Pe 17 februarie, un numar de 168 de romani fusesera testati pozitiv. 

22 martie – ziua in care se inregistreaza primele decese provocate de pandemie, in Romania

La aproape o luna de la aparitia temutului virus in Romania este anuntat si primul deces al unei persoane infectate.

Este vorba despre un pacient in varsta de 67 de ani care fusese confirmat cu noul coronavirus pe 18 martie si care a pierdut rapid lupta cu boala. Tot in aceeasi zi, mai tarziu, au fost anuntate alte doua decese provocate de Covid.

Romania avea deja 367 de cazuri de infectie cu Covid, confirmate. 

Evolutia cazurilor de Covid si a deceselor

Incepand cu finalul lunii martie si pana in prezent, numarul de cazuri de Covid a crescut alarmant de la o luna la alta.

  • Aprilie 2020 – 2.460 de cazuri de infectie si 85 de decese
  • Mai 2020 – 12.567 de cazuri de infectie si 726 de decese
  • Iunie 2020 – 19.517 de cazuri confirmate  si 1.279 de decese
  • Iulie 2020 – 27.296 de cazuri de infectie si 1.667 de decese
  • August 2020 – 55.241 de cazuri de coronavirus si 2.480 de decese
  • Septembrie 2020 – 89.891 de cazuri de infectie si 3.721 de decese
  • Octombrie 2020 – 129.658 de cazuri de infectie si 4.862 de decese
  • Noiembrie 2020 – 250.704 de cazuri de infectie si 7.153 de decese
  • Decembrie 2020 – 479.634 de cazuri de infectie si 11.530 de decese
  • Ianuarie 2021 – 643.559 de cazuri de infectie si 16.057 de decese
  • Februarie 2021 – la inceputul lunii erau anuntate 730.056 de cazuri de infectie si 18.402 de decese. La ultima raportare, din data de 25 februarie numarul de persoane infectate a crescut la 791.971 de cazuri, iar cel al deceselor a ajuns la 20.167 de persoane.

Cum s-au schimbat vietile romanilor

Sursa foto: pixabay.com

De la aparitia primului caz de infectie cu noul coronavirus si pana in prezent, vietile romanilor s-au schimbat radical. De la faptul ca in timpul starii de urgenta se putea iesi din casa doar pentru cumparaturi esentiale, vizite la medic si plimbari in jurul blocului, la faptul ca distanta sociala a trebuit, si inca trebuie, pastrata, pentru a evita imbolnavirile.

Romanii nu si-au mai vazut pretenii sau rudele de mult timp, iar iesirile sunt tot mai rare. Daca inainte de pandemie, nu exista saptamana in care sa nu se intalneasca cu cei dragi, acum trec si cateva luni pana la o reuniune.

Petrecerile (inclusiv nuntile) au fost interzise sau limitate, in anumite perioade, la un numar foarte mic de persoane. Multi s-au amanat nuntile pentru acest an, sperand ca lucrurile vor reveni la normal. Altii au facut in continuare nunta, insa fara invitati si petrecerea traditionala de dupa cununie.

Pasionatii de clatorii s-au vazut nevoiti sa renunte la vacantele planificate, dar in special la vacantele in afara tarii, unde nu se mai puteau deplasa. Odata cu ridicarea starii de urgenta s-au vazut nevoiti sa se reorienteze catre vacante in Romania.

Vaccinul, speranta revenirii la o lume normala

Inca de la inceputul pandemiei, specialisti din intreaga lume au lucrat intens la crearea de vaccinuri pentru a opri raspandirea virusului. Vaccinurile au inceput sa fie aprobate pentru administrare la finalul anului 2020.

La ora actuala, in Romania sunt aprobate vaccinurile produse de Pfizer, Moderna si AstraZeneca. 

Vaccinarea este singura speranta a oamenilor de pretutindeni pentru revenirea la o viata noamala.

Sursa foto principala: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea