Social

Ultimii rapsozi: vibratii ucrainene de pe Tisa la Institutul Cultural Roman

Miercuri, 28 mai 2008, de la ora 18.00, este randul ucrainenilor de pe Tisa, din nordul Maramuresului, sa-si prezinte traditiile muzicale in cadrul programului Ultimii rapsozi de la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38, Bucuresti).

Ana Matus, Ileana Malearciuc, Ana Holovcici, Hafia Cobel, Ileana Bilan, Ana Popovici, Ioan Ostas din satul Craciunesti si Mihai Bobriuc, Nicolae Grijiac si Ivan Lazarciuc din Lunca la Tisa vor interpreta cantece de dragoste, de catanie, de nunta - unele satirice, altele incarcate de dramatism.

Satele Craciunesti si Lunca la Tisa, situate in nordul Maramuresului, la frontiera cu Ucraina, fac parte din comuna Bocicoiu Mare, atestata documentar in 1442. Pana dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial, comuna se intindea pe ambele maluri ale raului iar Lunca la Tisa era sat ucrainean. Dupa restabilirea granitei, Lunca la Tisa a trecut pe teritoriul Romaniei, schimbandu-si denumirea din Luh in Lunca iar satul Craciunesti a fost impartit intre cele doua tari.

"Vremurile tulburi si dorurile nu au reusit sa stinga sufletul ucrainenilor de la sud de Tisa. Venite de departe si din vremuri stravechi, cantecele si povestile ucrainenilor din Craciunesti si Lunca la Tisa continua sa surprinda si sa emotioneze (...) Nu poate fi ignorata contaminarea, intrepatrunderea fireasca a elementelor etnice romanesti si ucrainene existente in nordul Maramuresului.

Muzicile s-au influentat reciproc. (...) Contactul, pe de o parte cu muzica romaneasca si ruseasca, iar pe de cealalta parte cu creatiile de tip occidental, explica bogatia si diversitatea liniilor melodice" - spune dr. Grigore Lese, initiatorul programului Ultimii rapsozi.

Ultimii rapsozi, program lunar al ICR, ofera unui public citadin posibilitatea de a se familiariza cu folclorul autentic - atat cel traditional romanesc, cat si cel al minoritatilor din Romania. Un deziderat urmarit prin acest program este constientizarea faptului ca arta traditionala, reprezentand o valoare identitara fundamentala, formeaza un patrimoniu imaterial care trebuie respectat si pastrat.

In seria de intalniri de la ICR s-au facut auzite pana acum tambalul lui Zaim Petru din Campulung Moldovenesc , polifoniile aromanilor farseroti din Cogealac, horea in grumaz a lui Gherasim Cartita din Tara Lapusului si banda gorjeana a lui Nea Alita Pitigoi . In luna iunie, ICR va fi gazda a 25 de sateni din Vinerea, judetul Alba, care ne vor imbia "pa ospat", iar in iulie vom calatori la Sinca Noua, Brasov.

Accesul publicului este liber, in limita locurilor disponibile.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea