Social

#scumpire ulei # ulei floarea soarelui #floarea soarelui #scumpiri

Uleiul de floarea soarelui va deveni un lux. Cu cat se va scumpi

Avertizari sumbre pentru populatie. Ulleiul de floarea soarelui va deveni un lux pentru multi romani. Pretul acestuia s-ar putea dubla pana la finalului anului.

Acest lucru se intampla din cauza recoltei scazute de floarea-soarelui. Fermierii au anuntat ca recolta din acest an va fi cu un milion de tone mai mica deoarece a fost sever afectata de seceta.

Asta in ciuda faptului ca recolta a fost cu 100.000 de hectare mai mare decat anul trecut. Lipsa irigatiilor si seceta severa din acest an isi spun insa cuvantul.

Avand in vedere productia mica de floarea-soarelui, romanii se pot astepta la majorari de preturi le ulei. Daca acum o sticla de un litru costa aproximativ 13 lei, uleiul va putea ajunge la 18 lei in toamna.

Pe langa recolta slaba, scumpirii i se adauga si pretul motorinei, care a crescut cu 200% si al ingrasamintelor care a crescut cu 500%. Se estimeaza ca pretul de vanzare al unei tone de semninte de floarea-soarelui va fi de 500 de dolari, fata de 330-340 de dolari cat a fost anul trecut. Acestora li se adauga costurile procesarii si ambalarii produselor.

Fermierii sustin ca romanii vor resimti cresterea preturilor in septembrie, dupa recoltarea florii-soarelui. 

”Daca pentru jumatate de Romanie, o productie medie de 2,5 tone la hectar la pretul actual de circa 500 de dolari inseamna clar si un mic profit, pentru sudul Moldovei, sud estul Romaniei, unde suntem loviti de o seceta cum n-am mai vazut de 24 de ani, aici va dati seama ca productiile, dupa norocul fiecaruia, va fi intre 0 si probabil 1,6 - 1,7 tone la hectar” a explicat, la Antena 3, Catalin Grigoriu - fermier. 

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea