Social

#summit gaze moscova #putin critica europa

UE se apara de criticile lui Putin

Pozitia UE la discutiile de la Moscova referitoare la criza gazului a fost constructiva, iar aprovizionarea cu gaz a tarilor membre trebuie reluata imediat, a declarat un purtator de cuvant al Comisiei, in replica la criticile lui Putin.

"Am fost acolo pentru a ajuta partile, dar nu pentru a media, pentru ca acordul trebuie gasit de Rusia si Ucraina. Ele sunt radacina problemei si tot ele trebuie sa fie cele care gasesc solutia... Noi suntem victimele situatiei", a declarat purtatorul de cuvant al comisarului Ferran Tarradellas, relateaza Reuters.

"Comisia a fost incurajata de discutie. Ambele parti au abordat principalele probleme, dar nu exista un acord pana in acest moment. Discutiile continua", a spus el. Comentariile purtatorului de cuvant al CE au intervenit dupa ce purtatorul de cuvant al premierului rus Vladimir Putin spusese ca atitudinea UE la discutii nu a fost constructiva, pentru ca a plasat Rusia si Ucraina la nivel de egalitate. "Pun Moscova si Kievul la acelasi nivel... Este pur si simplu nedrept si nu contribuie la gasirea unei solutii", a declarat purtatorul de cuvant, Dmitri Peskov.

Putin facuse deja acest repros Uniunii Europene vineri, la Berlin. "Pozitia Uniunii Europene, care plaseaza Rusia si Ucraina la acelasi nivel, constituie un sprijin acordat de facto Ucrainei, care isi incalca obligatiile de tranzit", spusese Putin intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu sefa Guvernului german, Angela Merkel. Gazprom sustine ca Ucraina blocheaza tranzitul de gaz rusesc spre Europa si anunta zilnic, incepand de marti, ca a facut noi cereri pentru reluarea tranzitului, refuzate mereu de partea ucraineana.

Marti a avut loc o tentativa nereusita de reluarea a tranzitului, pe care Ucraina a recunoscut ca a blocat-o, explicand ca ar fi fost obligata sa intrerupa alimentarea a patru regiuni pentru a asigura livrarea gazului spre Europa. Presedintia ceha a Uniunii Europene a declarat ca nu este satisfacuta de discutiile de la Moscova gazduite de presedintele Dmitri Medvedev, pentru ca acestea nu au dus la rezolvarea problemei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea