Social

UDMR viseaza identitati regionale in secuime

Liderul Uniunii, Marko Bela, sustine ca organizarea administrativa a tarii trebuie modificata tinind cont de traditii, criterii etnice si de interesele de dezvoltare ale locuitorilor regiunilor.

UDMR nu se mai impaca deloc cu actuala organizare administrativa a Romaniei si vrea sa o schimbe cu una pe identitati regionale, bazate pe traditiile locului, pe identitatea nationala si pe interesele de dezvoltare ale locuitorilor acestora. Adica pe caracteristicile Tinutului Secuiesc.

Prezent simbata la Sovata, la conferinta „Regiuni intr-o Uniune a valorilor“, presedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat, potrivit MEDIAFAX, ca se impune revenirea la entitatile traditionale, vorbind despre comunele maghiare care in 1968 au fost inglobate alaturi de altele pentru a deveni mixte.

„Viitorul trebuie sa fie in aceasta directie, si anume impunerea acestor zone sau regiuni traditionale.

Si in cazul comunelor, acolo unde in mod artificial au fost taiate anumite entitati, s-au facut alte entitati care nici in acest moment nu sint viabile, trebuie sa ne intoarcem la ce e firesc“, a declarat Marko, facind trimitere la politica de omogenizare a societatii practicate de regimul comunist inainte de 1989.

„In viitor nu trebuie sa vorbim in exclusivitate despre descentralizare , ca trebuie sa descentralizam atributiile in stat si bugetul, dar trebuie sa subliniem importanta regindirii, reorganizarii administrative a tarii“, afirma liderul UDMR, care a anuntat ca formatiunea sa nu va fi de acord ca regiunile de dezvoltare sa ramina in actuala formula.

El a precizat ca sint mai multe variante: dupa reorganizarea regiunilor administrative se impune sa li se dea si forte administrative regiunilor de dezvoltare economica sau regindirea judetelor actuale. „Oricum este nevoie de o schimbare de mentalitate, si anume sa acceptam ca avem o tara mare, multicolora, care se compune din diferite identitati regionale, inclusiv latura etnica“, a afirmat Marko Bela.

Pina la problemele legate de regionalizare , UDMR ar putea avea si alta bataie de cap. Cea legata de rezultatele electorale din vara acestui an, si asta tocmai in regiunea pe care liderii Uniunii o vizeaza autonoma: Tinutul Secuiesc . La Sfintu Gheorghe, presedintele filialei PCM, Gazda Zoltan, le-a transmis reprezentantilor UDMR ca nu vor obtine decit cel mult opt posturi de consilier local din cele 15 pe care le vizeaza. Numarul total de consilieri locali este de 21.


 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea