Social

Ucrainenii semneaza tratat cu moldovenii, ca sa nu mai comenteze Basescu

Ministrul ucrainean de externe, Volodimir Ogrizko, a anuntat, ca urmare a declaratiilor presedintelui roman, Traian Basescu, privind teritoriile din sudul Ucrainei, ca Ucraina si Moldova vor semna un tratat cu privire la frontiera de stat .

Ministrul ucrainean a tinut sa atraga atentia ca in acest fel vor fi eliminate discutiile privind integritatea teritoriala a Ucrainei, arata siteul moldovenesc Unimedia.md, citand publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu declarase la 16 aprilie, ca urmare a unei intrebari ale unui reporter de la cotidianul "Ziua", in cadrul unei dezbateri organizate de Fundatia Konrad Adenauer , ca pozitia Romaniei de sustinere a integrarii Ucrainei in NATO este "in stransa legatura cu politica pe care Romania o are fata de Republica Moldova".

Odata cu aderarea Ucrainei aceasta va trebui sa garanteze "un statut convenabil pentru Republica Moldova, prin garantarea integritatii terioriale si prin relatiile de buna vecinatate", a spus seful statului roman.

Acest "statut convenabil" este cu atat mai important cu cat, potrivit lui Traian Basescu, in Ucraina exista voci - "nu la nivelul conducerii", a precizat presedintele - care cer ca "Transnistria sa revina Ucrainei, dar uita sa vorbeasca despre sudul Ucrainei, care ar trebui sa revina Moldovei".

Dupa declaratiile facute de presedintele roman, ambasadorul tarii noastre in Ucraina a fost chemat la ministerul de externe al tarii vecine, pentru a da explicatii. Ministerul roman de Externe a refuzat sa comenteze asupra incidentului.

Conform cotidianului rus citat, Ogrizko si-a exprimat intristarea asupra faptului ca Romania si Republica Moldova nu au semnat un tratat cu privire la frontiera de stat. Autoritatile moldovene insista asupra necesitatii semnarii unui astfel de stat cu Romania, conditionand, chiar, semnarea unui tratat pentru micul trafic de frontiera (propus de partea romana) cu semnarea unui tratat privind granitele.

Tratatul referitor la micul trafic de frontiera ar permite cetatenilor moldoveni care locuiesc in apropierea granitei cu Romania sa intre in tara noastra fara a mai avea nevoie de viza.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea