Social

Ucraina vrea garantarea integritatii teritoriale a Moldovei

Ucraina doreste ca integritatea teritoriala a Moldovei sa fie garantata de un act oficial, semnat de toate tarile-garant al procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Aceasta este parerea lui Aleksandr Cialai, inalt oficial in cadrul presedintiei ucrainene. Aceste state, respectiv Rusia, Ucraina, si statele statele membre Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa ar trebui sa semneze aceasta declaratie pentru a ajuta la reglementarea conflictului transnistrean. Oficialul ucrainean a anuntat ca textul declaratiei a fost transmis deja catre oficialii rusi, dupa ce a fost elaborata de delegatia ucraineana. El a adaugat ca paragraful referitor la colaborarea in domeniul reglementarii transnistrene a fost consfintit in Planul de actiuni dintre Rusia si Ucraina. Astfel, cele doua tari intentioneaza sa colaboreze si cu Moldova pentru ca situatia transnistreana sa poata fi discutata in alte conditii la urmatorul summit neoficial al CSI.

Despre conflictul transnistrean

Conflictul din Transnistria este un conflict geopolitic intre Republica Moldova si autoproclamata Republica Moldoveneasca Nistreana (nerecunoscuta international) cu privire la exercitarea controlului asupra raioanelor Camenca, Dubasari, Grigoriopol, Ribnita, Slobozia si orasului Tiraspol, aflate pe malul stang al raului Nistru si asupra orasului Tighina, aflat pe malul drept al aceluiasi rau. Conflictul a inceput in anul 1990, imediat dupa proclamarea independentei Republicii Moldovenesti Nistrene. Pe 2 septembrie 1990 a fost proclamata Republica Moldoveneasca Nistreana. La 25 august 1991 sovietul suprem al RMN a adoptat declaratia de independenta a noii republici. Pe 27 august 1991 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declaratia de Independenta a Republicii Moldova, a carei teritoriu cuprindea si raioanele din stanga Nistrului. Parlamentul moldovenesc a cerut guvernului URSS "sa inceapa negocierile cu guvernul moldovenesc cu privire la ocupatia ilegala a Republicii Moldova si retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul moldovenesc". Dupa ce Moldova a primit statutul de membru al ONU (2 martie 1992), presedintele moldovean Mircea Snegur a autorizat o interventie militara impotriva fortelor rebele care atacasera posturi de politie loiale Chisinaului de pe malul estic al Nistrului. Rebelii, ajutati de trupele sovietice, si-au consolidat controlul peste cea mai mare parte din zona disputata. Forte ale Armatei a 14-a (care apartine Federatiei Ruse), stationate in Transnistria, au luptat contra si respectiv de partea fortelor separatiste transnistriene. Armata moldoveneasca s-a aflat in inferioritate, lucru care a impiedicat Republica Moldova sa recastige controlul asupra Transnistriei. La 21 iulie 1992 a fost semnat un acord de incetare a focului. In mai 2005, partea ucraineana, condusa de Viktor Iuscenko, a propus un plan in sapte puncte care stipuleaza rezolvarea conflictului transnistrian printr-o reglementare negociata si alegeri libere. Prin acest plan, Transnistria ar ramane o regiune autonoma a Moldovei. Statele Unite si Uniunea Europeana si RMN si-au exprimat un anumit nivel de acord cu acest proiect. In iulie, Ucraina a deschis sase noi posturi vamale la granita ucraineano-transnistriana. Posturile, in care sunt angajate echipe moldovene si ucrainene, sunt menite sa reduca contrabanda dintre republica separatista si vecinii sai. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea