Social

Ucenicie dura la mare altitudine

Peste 50 de scoli montane se intrec sa ofere romanilor cursuri de supravietuire. Ele dureaza opt luni si ii initiaza pe amatorii de alpinism in variantele mai accesibile de practicare ale acestui sport. Disciplina dura din cantonament si teoria obligatorie sint compensate de neobisnuitul expeditiilor.
Fata de o excursie obisnuita, muntele cu instructor iti da, inainte de toate, mai multa siguranta. Aceasta este si materia de baza pe care trebuie sa o stie orice cursant la absolvirea unei scoli montane. Plecarile se fac o data la trei-patru saptamini si cele mai multe au ca locatii muntii Bucegi , Piatra Craiului sau Valea Ialomitei. De obicei avem doua cantonamente care dureaza mai mult de doua zile si citeva excursii, povesteste Catalin Berenghi, unul dintre fondatorii primei organizatii de acest gen din Romania.

Etapele initierii

Scolile montane nu au o traditie foarte veche in Romania, prima institutie de acest fel, Christian Adventures, datind din august 1997. A fost infiintata din pasiune pentru munte de trei prieteni, Razvan Bineata, Catalin Berenghi si Cristian Pandel, ultimul i-a dat si numele, iar in prezent a ajuns la a 18-a generatie de cursanti. O clasa are in medie 150 de cursanti cu virste cuprinse intre 16 si 35 de ani, iar initierea lor se face la Bucuresti, in amfiteatrul Facultatii de Geografie. Pregatirea teoretica incepe cu studierea grupurilor de munti care urmeaza a fi explorati, continua cu lectii de orientare si se finalizeaza cu notiuni de supravietuire si cele de studiul zapezii. Este un fel de scoala de weekend si, avind in vedere ca majoritatea sint studenti, avem grija sa structuram cursurile si plecarile in functie de examenele fiecaruia, spune instructorul-sef Catalin Berenghi. Tot el sustine ca uneori li se aduc si reprosuri din cauza ca nu pot satisface toate cererile de inscriere. Persoanele cu virste mai mari de 35 de ani rar sint primite la cursuri, pentru ca, pe de-o parte, nu pot face fata fizic strictetii impuse, iar pe de alta parte, se doreste ca atmosfera in drumetii sa fie destinsa, si pentru asta e nevoie ca participantii sa aiba virste si pasiuni apropiate.

Relaxare la pret redus

Durata cursurilor este de sase-opt luni, iar elevii isi platesc aplicatiile montane si echipamentul necesar. Insa asta nu-i sperie deloc pe drumeti, pentru ca suma este cuprinsa intre 300.000 si 400.000 de lei vechi, bani in care sint incluse cazarea, transportul si uneori masa. Doar in cazul cantonamentelor suma este mai mare, ajungind la maximum 700.000 de lei. Spre deosebire de cei de la Christian Adventures, banatenii se bucura de o oferta mai generoasa - 50.000 de lei vechi pe luna cu intregul echipament inclus. Noi ne permitem sa punem la dispozitie echipamentul, pentru ca avem maximum zece elevi odata, spune Gelu Danila, membru al Clubului Sportiv Alternative Timisoara.

Muntele cere sacrificii

Cataratorii , de oriunde ar fi ei, se folosesc pe munte de teoria invatata in clasa si pun in practica cunostintele atit la escaladari, cit si in drumetii. Pentru a izbuti insa, este nevoie sa se supuna restrictiilor. In ceea ce priveste disciplina, sintem foarte stricti. In excursii ii lasam sa se si distreze, dar in cantonamente nimeni nu are voie sa fumeze. Din autocar incepem si stringem toate tigarile. Apoi la cabana mai cautam o data si sigur nu scapa nimeni. Cuvintul instructorului este lege pentru ei, a adaugat Berenghi. Interdictia la fumat nu este nici pe departe cel mai greu hop de trecut, pentru ca adevaratul botez se face in ultimul cantonament, cind ucenicii trebuie sa reziste timp de 48 de ore in padure, fara instructori. Tot ce au la indemina este un cutit cu care trebuie sa-si procure hrana sau sa se apere de pericole. Pina in prezent, toata lumea a trecut proba de foc cu brio.

Diploma de somer

La finalul cursurilor, participantii primesc o diploma de absolvent. Cu toate acestea, patalamaua nu foloseste la nimic, pentru ca titulatura de ghid montan nu este recunoscuta de Ministerul Turismului , iar acreditarea este anevoioasa. Exista insa scoli montane care sint sustinute financiar de agentiile de turism si care la sfirsitul cursurilor ofera posibilitatea absolventilor sa lucreze ca ghid turistic sau pur si simplu ca instructor. Tot in urma acestor cursuri, o parte din fostii elevi isi infiinteaza la rindul lor organizatii de acest gen. Multi incearca, dar putini reusesc. Eu, personal, nu le acord mari sanse celor care au astfel de initiative, pentru ca trebuie sa ai o echipa solida, o baza, un nivel de pregatire, este de parere reprezentantul celei mai vechi scoli montane romanesti. Tot el spera ca situatia se va schimba, mai ales in conditiile in care institutia al carei membru este a depus deja actele pentru acreditare la minister. Pina atunci insa, aceste scoli isi deschid usile pentru orice iubitor de munte.

Recorduri mari la organizatii mici

Cunostintele dobindite la scolile montane sint testate la festivalurile alpine din tara. Clubul Alpin Galati este unul dintre organizatorii acestor evenimente. Membrii sai au participat la mai multe expeditii alpine internationale, printre care cele din muntii Turciei, muntii Caucaz sau Peru. In primul caz, ei au stabilit recordul intern de 3.932 de metri altitudine, galatenii continuind in 2003 cu atingerea virfurilor Djan Tugan (3991 de metri) si Elbrus (5642 de metri). Expeditia din Peru a avut ca scop cunoasterea civilizatiei incase, documentarea privind muntii Cordillera Blanca si realizarea unei baze de date ce va constitui suportul logistic pentru viitoarele expeditii romanesti in zona. Alpinistul nu este un sportiv care alearga pe marile arene inconjurat de spectatori care sa-l incurajeze; este un caracter puternic, care lupta cu propriile temeri pentru a-si demonstra siesi, inainte de toate, ca limitele pot fi depasite, este de parere Catalin Onceanu, organizatorul expeditiei in Peru.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea