Social

#prima casa #guvern #banci #ministru #premier #tva #credit #intalnire #emil boc

TVA redus de 5% si dobanzi scazute pentru cei care vor sa-si cumpere locuinta prin programul "Prima Casa"

Premierul Emil Boc s-a aflat astazi fata in fata cu bancherii, odata cu ajungerea pe masa Guvernului a Programului "Prima Casa". La intalnire au participat reprezentantii BRD, euro pentru ca pretul mediu de euro .

In urma intalnirii s-a stabilit ca persoanele care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului "Prima casa" vor beneficia de TVA redus de 5%, la achizitionarea primei locuinte. La sfarsitul anului trecut, Executivul aprobase o Ordonanta de Urgenta de modificare a Codului Fiscal, care prevedea ca o "cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite".

Potrivit Realitatea TV, prevederea se aplica si pentru locuintele cu o suprafata utila de maximum 120 metri patrati, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 de lei, exclusiv TVA, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie.

Acelasi act normativ prevede ca orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, cu urmatoarele conditii: in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nici o locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%, iar in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate achizitionata cu cota de 5%.

Selectia bancilor ar urma sa fie facuta in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor. Guvernatorul BNR a declarat in timpul intalnirii ca bancile trebuie sa se asigure ca garantia acordata de stat in cazul programului "Prima Casa", prin Fondul de Garantare, functioneaza "imediat" si poate fi executata. Bancile care vor lucra cu statul in acest program trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte: sa aiba reprezentare nationala, sa nu solicite un avans mai mare de 5% la contractarea creditului pentru achizitionarea unei locuinte si sa perceapa dobanzi sub cele practicate in acest moment pe piata.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea