Social

#ciclism #lider #turul frantei #victorie

Turul Frantei: Victoria lui Dessel, galbenul lui Schleck

Daca evenimentele se scriu pe corpurile noastre si daca unii au imaginat romane redate pe trup, de ce n-ar fi si Marea Bucla citita astfel? Un trup pe care Alpii si-au inaltat varfurile si pe care s-au plasat indicatoare de la Cuneo spre Jausiers. Doar o etapa, care se termina la numele castigatorului: francezul Cyril Dessel (ALM) si care lasa tricoul galben in grija aceluiasi Frank Schleck (local 12, dupa Cadel Evans).


Au fost 157 de km pe drumul de intoarcere in Franta, descifrati prin cheile varfului Col de la Lombarde (2351m) de la km 72,5 si ale celei mai inalte trecatori din Europa, Cime de la Bonette-Restefond (2802m), ce astepta la km 133,5. Ascensiunile de categorie speciala nu erau chiar suficiente pentru desemnarea invingatorilor, asa ca doua sprinturi intermediare (km 20,5 si 50) si-au luat in serios rolul de proba in etapa a 16-a.

Un obisnuit al Giro d’Italia, in Cuneo se dadea pentru prima data startul unei curse din Le Tour si regiunea isi lasa pe trupul Marii Bucle amintirile: Fausto Coppi cucerea aici o porecla, „Il Campionissimo”, dupa ce castiga o etapa din Giro la un avans de 200 km.

Amintirile cu varfuri inalte pleaca insa de la nivelul marii, iar cei 153 de rutieri ramasi in competitie se concentrau pe cursa de marti si pe succesul unei evadari. Mergand pe aceasta carte, maxima reusita a lui Sylvain Chavanel a constat in locul intai in primul sprint. Au urmat Dumoulin, Voeckler, Le Mevel, Schumacher si Rosseler, care de la km 41 incepeau sa construiasca o bariera de timp intre ei si pluton.

Un grup de 24 de ciclisti a reactionat la scurta vreme si odata cu trecerea minutelor ritmul impus de Schumacher dizolva „fratia” celor cinci. Neamtul de la Gerolsteiner s-a remarcat pana aproape de finalul ascensiunii de la km 133,5, cand primul grup de urmaritori il retragea de pe „scena”. Catararea pe Cime de la Bonette-Restefond ii fusese fatala. Pantele inclinate au schimbat continuu numarul, componenta si timpii „factiunilor” rivale, pentru ca, in varf, caravana sa fie impartita in cinci. In momentul acela, usor de remarcat, grupul tricoului galben era la doua minute in spatele lui John-Lee Augustyn (Barloworld), rutierul care a fost lider la trecerea peste cel mai inalt punct al Marii Bucle.

Pe o coborare rapida, etapa a ales un nume din cei mai buni patru rutieri, Popovych, Dessel, Casar, Arroyo. O victorie scrisa pe trupul Marii Bucle, cu bicicleta lui Cyril Dessel.

Etapa a 16-a:
1. Cyril Dessel (FRA) 4h:31:27
2. Sandy Casar (FRA) + 0:00
3. David Arroyo (SPA) + 0:00
4. Iaroslav Popovici (UKR) + 0:03
5. George Hincapie (SUA) + 0:24
6. Nicolas Portal (FRA) + 0:24
7. Tadej Valjavec (SLO) + 0:24
8. Stefan Schumacher (GER) + 1:03
9. Andy Schleck (LUX) + 1:28
10. Bernhard Kohl (AUT) + 1:28.

Clasament general:
1. Frank SCHLECK(LUX): 68h;30:16
2. Bernhard KOHL(AUT) + 00:07
3. Cadel EVANS(AUS) + 00:08
4. Carlos SASTRE(SPA) + 00:49
5. Denis MENCIOV (RUS) + 01:13
6. Christian VANDEVELDE(SUA) + 03:15
7. Kim KIRCHEN(LUX) + 03:23
8. Alejandro VALVERDE(SPA) + 04:11
9. Samuel SANCHEZ(SPA) + 04:38
10. Tadej VALJAVEC(SLO) + 05:23.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea