Social

Turcia relaxeaza restrictiile privind valul islamic

Doua mari partide din Turcia au inaintat, ieri, parlamentului un proiect comun care urmareste relaxarea interdictiilor privind portul valului islamic in universitati . Partidul de guvernare AK, cu radacini islamice, si partidul nationalist MH spun ca acest aspect tine de drepturile si libertatile individuale. Cele doua formatiuni politice au suficienta putere in parlament pentru a modifica interdictia prevazuta in Constitutia Turciei privind portul valului islamic in universitati si in celelalte institutii publice . Restrictia dateaza din 1980, cand a fost adoptata in urma unei lovituri de stat a fortelor proseculare. Problema este extrem de controversata intr-o tara majoritar musulmana a carei elita seculara – ce include armata - priveste valul drept un simbol al islamismului politic. Initiativa celor doua partide a fost criticata de catre judecatori si de oficialii universitatilor. Potrivit liderului MH, Devlet Bahceli, proiectul urma a fi supus parlamentului turc in cursul zilei de ieri. "Rezolvarea acestei probleme va relaxa presiunea la care este supus un segment larg al societatii. Este o chestiune ce tine de drepturi si libertati", a declarat Bahceli, citat de AP.

Reforma se limiteaza la universitati

Potrivit modificarilor propuse, numai basmaua traditionala va fi permisa in universitati, legata sub barbie. Tipurile de val islamic care acopera fata, cum sunt cele purtate de multe fete din Turcia, vor ramane interzise, la fel ca si burka , un gen de val care acopera intregul corp. Premierul Recep Tayyip Erdogan a subliniat faptul ca reforma va fi limitata la universitati. Masura nu se va aplica femeilor care lucreaza in alte institutii de stat, in aceasta categorie intrand si profesoarele, care nu vor avea voie sa poarte basmaua. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea