Trecerea la ora de vara va avea loc in noaptea de sambata, 29 martie, spre duminica, 30 martie, cand ceasurile se vor da inainte cu o ora. Concret, ora 3:00 dimineata va deveni ora 4:00, ceea ce inseamna ca vom dormi mai putin cu o ora. Desi aceasta ajustare a fost conceputa initial pentru a ne oferi mai multa lumina naturala seara si a economisi energie, specialistii avertizeaza ca si o schimbare aparent minora, de 60 de minute, poate afecta rutina zilnica si starea de bine
Cand se schimba ora in 2025?
Schimbarea orei are loc de doua ori pe an in Romania: primavara, cand trecem la ora de vara, si toamna, cand revenim la ora standard (ora de iarna). In 2025, trecerea la ora de vara are loc in ultimul weekend din martie. Astfel, in noaptea de 29 spre 30 martie 2025, la ora 03:00 ceasurile vor fi date inainte, aceasta ora devenind ora 04:00. Vom pierde deci o ora de somn, dar vom castiga in schimb lumina naturala suplimentara spre seara. Aceasta ajustare se petrece intotdeauna in weekend, pentru a atenua pe cat posibil perturbarea programului de lucru sau scoala din timpul saptamanii.
Practic, duminica 30 martie va fi o zi cu 23 de ore, iar de luni vom resimti efectiv noul program de lumina. Desi pare o schimbare mica, efectele asupra organismului pot fi resimtite pentru cateva zile, pana ce ceasul nostru intern se sincronizeaza cu noul fus orar. Este important de stiut ca, in trecutul recent, a existat o dezbatere intensa la nivelul Uniunii Europene privind renuntarea la practica schimbarii orei. Parlamentul European a votat inca din 2019 pentru eliminarea trecerii sezoniere, insa decizia finala nu a fost implementata, astfel ca si in 2025 vom continua traditia orei de vara. Asadar, pe 30 martie 2025 ne vom trezi oficial dupa ce am „pierdut” o ora in timpul noptii – un detaliu care, dupa cum vom vedea, poate influenta somnul si sanatatea.
Efecte asupra somnului si ritmului circadian
Pierdem o ora de somn la trecerea la ora de vara, iar corpul simte aceasta diferenta. Ritmul circadian – ceasul intern care ne regleaza ciclul somn-veghe – este temporar dereglat de aceasta schimbare brusca. Chiar daca ceasul arata o ora mai tarziu, organismul nostru nu se „reprogrameaza” instantaneu. Seara de dupa schimbare ne este dificil sa adormim mai devreme decat de obicei, ceea ce inseamna ca nu ne vom odihni suficient in primele nopti. Studiile arata ca, in medie, oamenii pierd intre 40 si 50 de minute de somn in primele zile de adaptare la ora de vara. Cu alte cuvinte, trecerea la ora de vara produce un mic „jet lag” intern: ne putem simti obositi si somnolenti dimineata si ne vine mai greu sa ne trezim la ora obisnuita.
Vestea buna este ca aceste efecte sunt temporare. Specialistii in somnologie explica faptul ca organismul are nevoie de cateva zile pentru a se adapta. De obicei, intr-un interval de aproximativ 5 zile, ceasul biologic reuseste sa se recalibreze si sa ne sincronizeze din nou rutina de somn cu noul orar. Pana atunci insa, multe persoane resimt un nivel crescut de oboseala, iar privarea de somn cauzata de ora pierduta se poate manifesta prin dificultati de concentrare si senzatia de confuzie sau epuizare in primele dimineti. Practic, trecerea la ora de vara este considerata mai dificila pentru organism decat revenirea la ora de iarna, tocmai pentru ca implica pierderea unei ore de somn.
Impactul asupra sanatatii cardiovasculare
Perturbarea ritmului somnului nu afecteaza doar nivelul de energie, ci poate avea si consecinte masurabile asupra sanatatii fizice, in special asupra inimii si sistemului circulator. Cercetarile medicale au descoperit o legatura intre schimbarea orei si un risc crescut de evenimente cardiovasculare in zilele imediat urmatoare tranzitiei la ora de vara. De exemplu, un studiu american a constatat o crestere cu circa 25% a incidentei atacurilor de cord (infarct miocardic) imediat dupa trecerea la ora de vara. Totodata, datele din neurologie arata si ele un efect: accidentele vasculare cerebrale ischemice au fost cu aproximativ 8% mai numeroase in primele doua zile de dupa schimbare. Aceasta crestere brusca a riscurilor se explica prin stresul pe care modificarea il exercita asupra organismului: privarea de somn si dereglarea ritmurilor biologice pot declansa reactii in lant, de la cresterea tensiunii arteriale si a pulsului, pana la modificari hormonale (cum ar fi hormonii de stres) care suprasolicita inima.
Este important de mentionat ca aceste efecte, desi reale, sunt de scurta durata si afecteaza mai ales persoanele vulnerabile sau cu probleme de sanatate preexistente. In special cei cu afectiuni cardiace pot resimti mai acut trecerea brusca la noua ora. Totusi, la nivel populational, statisticile confirma un usor salt al evenimentelor cardiace imediat dupa ora de vara, urmat de o revenire la normal pe masura ce organismul colectiv se adapteaza. Unele analize au observat cresteri ale atacurilor de cord variind de la cateva procente pana spre 20-30% in diferite tari, in primele zile de dupa schimbare. Desi aceste procente pot parea ingrijoratoare, ele se manifesta pe termen foarte scurt. Mesajul esential este ca trecerea brusca la ora de vara constituie un factor de stres pentru organism, iar persoanele cu risc cardiac ar trebui sa fie atente in perioada de acomodare (evitand efortul fizic exagerat imediat dupa schimbare si respectand orele de odihna).
Starea de spirit si sanatatea mintala
Nu doar corpul are de suferit de pe urma orei de somn pierdute – si creierul, respectiv dispozitia noastra, pot fi afectate. Multe persoane acuza o stare de iritabilitate si nervozitate in zilele de dupa trecerea la ora de vara. Privarea de somn are un impact direct asupra creierului, in special asupra amigdalei – zona responsabila de procesarea emotiilor. Astfel, cand suntem obositi si nedormiti, avem tendinta de a fi mai reactivi emotional, mai putin rabdatori si mai usor de indispus. Instabilitatea emotionala pe fond de oboseala se poate traduce prin schimbari bruste de dispozitie, entuziasm scazut si o toleranta mai mica la stresul zilnic. Cu alte cuvinte, ne putem trezi ca lucruri care in mod normal nu ne deranjeaza ajung sa ne enerveze dupa schimbarea orei, pur si simplu pentru ca organismul este obosit.
Dincolo de aceste observatii cotidiene, exista si date stiintifice care leaga schimbarea orei de vara de scaderea bunastarii psihice. Un studiu german din 2014 a evidentiat o deteriorare a satisfactiei vietii imediat dupa trecerea la ora de vara, efect resimtit mai puternic in randul persoanelor care lucreaza cu norma intreaga. Altfel spus, oamenii s-au declarat putin mai putin multumiti de viata lor in perioada de dupa schimbare – un indicator subtil, dar relevant al impactului asupra starii de spirit generale. De asemenea, expertii in sanatate publica subliniaza ca modificarea brusca a orei poate amplifica nivelul de stres si poate perturba rutinele care ne mentin echilibrul mental (precum orele de masa sau de miscare, care pot fi date peste cap temporar). Vestea buna este ca si aceste efecte asupra dispozitiei sunt temporare: pe masura ce somnul revine la normal, creierul isi reia ritmul obisnuit, iar starea de spirit tinde sa se imbunatateasca.
Productivitatea dupa schimbarea orei
In primele zile de dupa trecerea la ora de vara, multi dintre noi observam o scadere a randamentului in activitatile zilnice, fie la serviciu, fie la scoala. Oboseala acumulata si dificultatea de concentrare isi pot spune cuvantul. In contextul muncii, cercetarile au aratat ca oamenii tind sa fie mai putin productivi imediat dupa schimbarea orei. Pe langa plangerile subiective ca ne simtim mai obositi, exista si manifestari concrete: de exemplu, in primele zile dupa trecerea la ora de vara, angajatii pot avea probleme de concentrare si tulburari de memorie minore, pana cand organismul se adapteaza. Un studiu a evidentiat ca, in ziua de luni de dupa schimbare, angajatii dorm mai putin (aproximativ 40 de minute mai putin in noaptea de duminica spre luni) si, ca urmare, petrec mai mult timp decat de obicei navigand pe internet in scop personal in timpul serviciului. Acest comportament de „cyberloafing” (adica a naviga pe web pentru divertisment in loc sa lucrezi) indica o pierdere de productivitate cauzata de oboseala si scaderea capacitatii de autocontrol la locul de munca. Cu alte cuvinte, unii angajati isi “fura” singuri startul diminetii de lucru, compensaand oboseala cu mici pauze neplanificate pe internet.
Pe langa eficienta scazuta, oamenii pot resimti si presiunea timpului mai acut dupa schimbarea orei. Un studiu amplu realizat recent la London School of Economics sugereaza ca tranzitia la ora de vara ii face pe oameni sa se simta mai grabiti si coplesiti de sarcini. In ziua de dupa schimbare, participantii la studiu au raportat intr-o proportie mai mare ca „cu greu fac fata sarcinilor” zilnice. De asemenea, s-a observat o usoara scadere a timpului liber (cu circa 10 minute in medie) in acea saptamana, semn ca ora „pierduta” se rasfrange si asupra timpului de destindere. Aceste constatari subliniaza un lucru pe care multi il simt intuitiv: suntem mai putin eficienti si ne simtim mai stresati imediat dupa ce ne dam ceasurile inainte, pana reusim sa ne recalibram programul. Ca si in cazul celorlalte efecte, productivitatea revine de obicei la normal in decurs de cateva zile, odata ce ritmul somnului si al activitatilor cotidiene se stabilizeaza.
Riscuri de accidente si erori
Un aspect ingrijorator legat de adaptarea dificila a organismului este cresterea riscului de accidente in perioada de dupa schimbarea orei. Scaderea vigilentei si a atentiei, cauzata de oboseala, poate duce la evenimente nedorite atat la locul de munca, cat si in trafic. Studiile au documentat o crestere a accidentelor de munca in zilele de dupa trecerea la ora de vara, precum si o gravitate mai mare a acestor incidente fata de o perioada normala. De asemenea, in domeniul medical, o cercetare din 2021 a aratat o crestere de aproape 19% a incidentelor legate de siguranta in spitale (erori medicale raportate) in saptamana de dupa schimbarea de primavara, comparativ cu perioadele fara schimbare. Autorii studiului au pus aceasta crestere pe seama personalului medical mai obosit, care dormise in medie cu ~40 de minute mai putin decat de obicei din cauza orei pierdute.
Si accidentele rutiere urmeaza un tipar similar. O analiza a datelor din Spania pe parcursul a peste doua decenii a descoperit o crestere cu 30% a numarului de accidente de circulatie mortale in ziua in care s-a facut trecerea la ora de vara. (Interesant este ca si reversul – trecerea la ora de iarna, cand dormim o ora in plus – a fost asociat cu o crestere de 16% a accidentelor grave in ziua respectiva, posibil din cauza perturbarii rutinei de somn, chiar daca sensul este opus.) Asadar, soferii obositi si cu ritmul circadian dat peste cap pot fi mai putin atenti la volan, iar riscurile in trafic cresc imediat dupa schimbarea orei. Chiar si la nivel general, unele statistici indica o usoara crestere a mortalitatii populatiei in perioada de dupa trecerea la ora de vara, sugerand ca efectele cumulate (accidente, probleme de sanatate) pot avea consecinte grave in cazuri rare.
Pentru public si angajatori, aceste descoperiri sunt un semnal de alarma. Companiile ar putea lua masuri suplimentare de siguranta in prima zi lucratoare de dupa schimbarea orei (de exemplu, sedinte de dimineata mai scurte, activitati mai putin riscante in prima zi) pentru a contracara potentialul declin de vigilenta. Iar ca indivizi, este esential sa fim constienti ca putem fi mai imprastiati sau mai putin alertati in aceste zile, astfel incat sa conducem cu precautie sporita si sa evitam, pe cat posibil, activitatile periculoase imediat dupa ora de vara.
Sfaturi pentru o adaptare mai usoara la schimbarea orei
Efectele trecerii la ora de vara pot fi atenuate prin cateva masuri simple de igiena a somnului si ajustare treptata a programului. Iata cateva sfaturi de la medici si specialisti pentru a face tranzitia mai lina:
- Pregateste-te din timp: Cu cateva zile inainte de schimbarea orei, incearca sa mergi la culcare cu 10-15 minute mai devreme in fiecare seara, astfel incat diferenta sa nu fie brusca in noaptea de sambata spre duminica. O ajustare progresiva a programului de somn poate reduce socul pierderii unei ore.
- Regleaza ceasurile inainte de culcare: Sambata seara, da ceasurile inainte (acolo unde nu o fac automat dispozitivele electronice) inainte sa te culci. Astfel, te vei trezi duminica dimineata deja dupa noul orar si iti va fi mai usor sa iti organizezi ziua conform acestuia.
- Expune-te la lumina dimineata: Lumina naturala este aliatul principal al ceasului intern. Duminica dimineata (si in primele zile dupa), incearca sa iesi la lumina cat mai devreme – de exemplu, bea-ti cafeaua langa fereastra sau fa o scurta plimbare in aer liber dimineata. Daca te trezesti si afara e inca intuneric, aprinde luminile in casa pentru a-ti semnala „startul” zilei. Lumina matinala ajuta corpul sa se dezmeticeasca si sa isi reseteze ritmul circadian pe noua ora.
- Culca-te putin mai devreme in primele nopti: Chiar daca poate nu iti este somn imediat, incearca sa te bagi in pat mai devreme in primele seri dupa schimbare. Citeste o carte sau relaxeaza-te fara ecrane – vei adormi mai repede decat crezi si astfel recuperezi din ora pierduta. Odihna suplimentara in aceasta perioada te va ajuta sa contracarezi oboseala acumulata.
- Evita stimulantele inainte de culcare: In zilele de dinainte si de dupa trecerea la ora de vara, redu consumul de cofeina dupa pranz si evita alcoolul sau nicotina seara. Aceste substante pot afecta calitatea somnului, facand si mai dificila adaptarea. Opteaza in schimb pentru ceaiuri relaxante sau lapte cald inainte de culcare, daca simti nevoia unui ritual de seara.
- Renunta la somnul de dupa-amiaza: Chiar daca esti tentat sa dormi putin in plus in cursul zilei ca sa compensezi oboseala, evita puiul de somn din timpul zilei in perioada de acomodare. Dormitul la pranz poate ingreuna adormirea seara devreme. Pastreaza-te activ pe parcursul zilei, ca sa fii suficient de obosit seara pentru a adormi la ora dorita.
- Mentine un stil de viata sanatos: O alimentatie usoara si bogata in nutrienti, hidratarea corespunzatoare si miscarea in aer liber pot ameliora senzatia de oboseala. De exemplu, iesi la o plimbare sau fa putin sport in prima parte a zilei – activitatea fizica te va revigora. Evita insa exercitiile intense tarziu in seara, pentru a nu te energiza inainte de culcare. Un program regulat si rutinele familiare (ore fixe de masa, ritualul de somn) iti vor da organismului semnale de stabilitate, ajutandu-l sa se adapteze mai repede la noul ciclu orar.
In concluzie, schimbarea la ora de vara 2025, desi vine cu avantajul unor seri mai luminoase, poate provoca temporar un mic haos in ceasul nostru intern. Efectele asupra somnului, inimii, dispozitiei si productivitatii sunt reale, dar de scurta durata. Cunoscand aceste impacturi si aplicand sfaturile de mai sus, ne putem ajuta organismul sa treaca mai usor peste perioada de tranzitie. In cateva zile, majoritatea dintre noi ne vom fi ajustat deja la noul program, bucurandu-ne din plin de zilele mai lungi de primavara si vara, cu energia si buna dispozitie readuse la nivelul obisnuit. Daca totusi simtiti ca simptomele neplacute persista mai mult de o saptamana, nu ezitati sa discutati cu un medic. Pentru cei mai multi insa, adaptarea reuseste rapid, iar ora de vara ramane doar o mica provocare anuala, recompensata cu apusuri tarzii si promisiunea verii ce urmeaza.
Surse: digi24.ro, psu.edu, adevarul.ro, doc.ro