Social

# afectare schimbare # ora de iarna 2022 #trecem la ora de iarna #schimbare

Trecem la ora de iarna 2022. Cand trebuie sa dai ceasul inapoi si cum te afecteaza aceasta schimbare

Se trece la ora de iarna 2022. Aceasta trecere ar putea fi ultima, dat fiind faptul ca Bruxelles-ul vrea sa renunte la acest obicei, al datul orelor inainte si inapoi cu o ora de doua ori pe an. Trecerea la ora de iarna se va face pe data de 30 octombrie, duminica. Atunci ora 4:00 va deveni 3:00.

 

Dupa ce pe data de 30 octombrie vom trece la ora de iarna, noaptea va deveni mai lunga. Asta inseamna ca ziua de 30 octombrie 2022 va avea 25 de ore si nu 24, asa cum e normal. Schimbarea orei se face de obicei dupa echinoctiul de toamna, atunci cand soarele traverseaza Ecuatorul Ceresc si ajunge in Emisfera Sudica. Acest fenomen a avut loc pe data de 22 septembrie.

Schimbarea orei, un subiect foarte dezbatut in ultimii ani

In ultimii ani tarile membre UE trebuie sa decida daca vor romane definitiv la ora de vara sau cea de iarna. 85% din locuitorii din Europa au votat pentru, insa momentan nu s-a luat o decizie definitiva in acest sens.

Potrivit medicilor, o persoana are nevoie de una-doua saptamani pentru a se obisnui cu noul fus orar dupa ce se schimba ora. Trecerea la ora de iarna poate avea efecte negative asupra sanatatii organismului, spun medicii, iar cei mai afectati sunt copiii si persoanele varstnice. Se recomanda ca in aceasta perioada, sa reduceti consumul de cafea, ceai negru, energizante si tot ceea ce inseamna stimulente.

Simptomele persoanelor afectate difera de la o persoana la alta, insa cele mai intalnite sunt dificultatea de a ne trezi dimineata, nervozitate, astenie si stari de rau.

Romania a schimbat pentru prima data ora de vara in anul 1932. Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de mai bine de 100 de ani de 70 de tari in intreaga lume. Nu toate acestea au aceleasi perioade stabilite pentru schimbarea orei.

„Trecerea la ora de iarna si schimbarea orei de trezire reprezinta factori de stres pentru organismul nostru. Desi este un proces care in situatii normale necesita o perioada relativ scurta de acomodare, de maximum o saptamana, este important ca aceasta adaptare sa fie sprijinita printr-un program de odihna corespunzator, o alimentatie echilibrata si o activitate fizica sustinuta, pentru a ne ajuta sa reintram in forma intr-un timp cat mai scurt“, spune dr. Corina Zugravu, potrivit doctorulzilei.ro.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea