Social

Tratatul de aderare, aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat ieri, proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, semnat la 25 aprilie la Luxemburg, si l-a transmis Parlamentului spre dezbatere in procedura de urgenta. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca actiunile Guvernului se vor concentra pe consolidarea statului de drept, prin combaterea coruptiei, cresterea nivelului de trai, prin continuarea reformei economice, stimularea muncii si combaterea muncii la negru si, nu in ultimul rand, pe informarea cetatenilor romani cu privire la consecintele procesului de aderare.

Clauzele de salvgardare
Ca si in cazul celor zece noi state membre, Tratatul contine trei clauze generale de salvgardare. Daca, pana la sfarsitul a trei ani de la aderare, vor aparea dificultati grave si persistente intr-un anumit sector economic sau care ar putea deteriora situatia economica intr-un anumit domeniu, Romania sau Bulgaria pot solicita Comisiei autorizatia de a lua masuri de protectie pentru a ameliora situatia creata si a ajusta respectivul sector economic al Pietei Comune. Daca in primii trei ani de la aderare, Romania si Bulgaria nu isi indeplinesc angajamentele asumate in cadrul negocierilor, periclitand astfel functionarea Pietei Interne, Comisia Europeana, din proprie initiativa sau la solicitarea unui stat membru, poate sa ia masurile necesare pentru remedierea acestei situatii. Aceasta clauza poate fi invocata si inainte de data aderarii celor doua state. Daca in Romania si Bulgaria exista intarzieri cu privire la transpunerea sau implementarea prevederilor comunitare referitoare la recunoasterea mutuala in domeniul civil si penal, Comisia, din proprie initiativa sau la solicitarea unui stat membru, poate, pana la sfarsitul a trei ani de la intrarea in vigoare a Tratatului, sa ia masurile necesare si sa specifice conditiile de aplicare a acestora. Aceste masuri trebuie sa fie justificate si mentinute nu mai mult decat este strict necesar pentru remedierea situatiei.


Amanarea aderarii
Spre deosebire de Tratatul celor zece noi state candidate, in cazul Romaniei si al Bulgariei se poate aplica o clauza de amanare a aderarii. Consiliul, prin vot in unanimitate, la recomandarea Comisiei, poate lua decizia de a amana data aderarii cu un an, pana la 1 ianuarie 2008, daca in urma monitorizarii Comisiei se constata ca stadiul pregatirii si implementarii acquis -ului de catre cele doua state demonstreaza pregatirea insuficienta a acestora pentru a deveni membre ale UE. In plus, in ceea ce priveste Romania, Consiliul poate decide, prin vot cu majoritate calificata, amanarea aderarii cu un an, pana la 1 ianuarie 2008, daca se constata o pregatire insuficienta in domeniul justitiei si afacerilor interne si in domeniul concurentei (exista 11 obligatii mentionate in anexa).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Vehiculele electrice vor reduce poluarea cu peste 20%

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare