Social

#greva #bugetari #metrou #cfr #ratb #tarom

Transportul in Bucuresti va fi blocat pe 31 mai: RATB si Metrorex intra in greva

Angajatii de la RATB, Metrorex vor intra pe 31 mai in greva, din solidaritate cu bugetarii carora le vor fi reduse salariile, au anuntat cele doua regii de transport. In ultima zi a lui mai vor intra in greva peste un milion de bugetari vor intra in greva. Acestia protesteaza fata de masurile anticriza anuntate de Guvern.

Transportul in Bucuresti va fi blocat pe 31 mai pentru 12 ore, angajatii RATB si Metrorex intrand in greva, in semn de solidaritate cu ceilalti bugetari.

"Daca salariatilor din metrou li se vor aplica masuri de diminuare a drepturilor salariale prin incalcarea Constitutiei Romaniei, se vad nevoiti sa actioneze conform legislatiei in vigoare pentru apararea drepturilor castigate, inclusiv prin declansarea grevei generale", se arata intr-un comunicat al Unitatii Sindicatului Liber din Metrou (USML).

Potrivit presedintelui USML, Ion Radoi, acesta este "unicul moment dupa 1989, cand Guvernul Romaniei intareste institutia sindicala".

Mecanicii de locomotiva de la CFR nu intra in greva pe 31 mai

Mecanicii de Locomotiva din CFR nu vor intra in greva, a declarat pentru Realitatea.net Iulian Mantescu, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva. El a precizat ca feroviarii nu vor fi afectati de reducerea salariilor cu 25%.

"Conform proiectului de lege in vedereav restabilirii echilibrului bugetar nu suntem afectati de masurile anuntate de premierul Boc. Astfel, la caile ferate pe data de 31 mai se lucreaza. Pana luni asteptam raspunsul colegilor din teritoriu daca ne solidarizam sau nu. Le-am dat astazi o nota, si in functie de semnaturi decidem daca ne solidarizam cu oprirea lucrului in 1, 2 sau 3 iunie sau ne solidarizam numai in documente si o greva japoneza ", a declarat pentru Realitatea.net,  Iulian Mantescu, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva.

La randul sau, vicepresedintele Mecanicilor de Locomotiva, Voicu Sala a declarat pentru NewsIn ca "nu suntem afectati de legea privind stabilirea unor masuri pentru restabilirea bugetului, deoarece am fost informati ca feroviarii nu vor intra in categoria celor care vor avea salariile reduse cu 25%. Toate societatile feroviare si-au facut deja reforma, au inghetat salariile, au disponibilizat un numar mare de personal, nu li s-au mai acordat sporurile. Sindicalistii CFR iau in calcul o posibila greva de solidaritate, insa nu se punea aceasta problema acum, deoarece nici cu noi, cand am facut greva, nu s-a solidarizat nimeni".

Tarom s-ar putea sa nu mai opreasca lucrul

Dupa ce initial au anuntat ca vor intra si ei in greva, alaturi de ceilalti bugetari, angajatii Tarom spun ca este posibil sa renunte la protest, daca nu vor fi afectati de masurile Guvernului.

La randul sau, Dan Axinte, reprezentant al Sindicatului National Tehnic TAROM, a spus ca "nu vad sensul unei greve daca nu suntem afectati de masuri. (...) Nu avem nicio intelegere cu Guvernul. Nu as vrea sa cada toata povara pe umerii liderilor de sindicat. Astazi am discutat cu directoarea Tarom. Acum nimeni nu stie situatia companiilor de stat. Vom intra in greva in conditiile in care ne vor fi afectate drepturile castigate prin contractul de munca."

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea