Social

#transparency international #romania #coduri #justitie #critica

Transparency International: Romania nu mai indeplineste criteriile politice de aderare

Romania nu mai indeplineste criteriile politice de aderare. Aceasta este concluzia transparency international (TI) Romania, care afirma in raportul sau de ieri ca Guvernul incalca mandatul de gestionare a interesului public iar politicienii nu se consulta cu opinia publica si isi urmaresc propriile interese.

Potrivit Transparency International, masura asumarii raspunderii guvernamentale pentru cele doua Coduri ale justitiei este “un mod nedemocratic prin care coalitia de guvernare a decis sa treaca codurile prin Parlament si prin care abuzeaza de prevederile constitutionale de asumare a raspunderii Guvernului”, dupa cum noteaza Gandul.

Aceasta modalitate de a obtine adoptarea Codurilor, fara ca acestea sa treaca totusi prin dezbaterea Parlamentului, este caracterizata de TI drept una prin care "Romania se intoarce in timp, cand deciziile erau luate arbitrar, fara consultare publica, in functie de interesele unor structuri ale nomenclaturii si securitatii", dupa cum se mentioneaza in comunicatul de presa al institutiei. Asumarea raspunderii guvernamentale pentru aceste legii care sunt foarte importante pentru functionarea statului roman devine astfel "o actiune abuziva, nedemocratica si contrara principiilor europene", care incalca Constitutia statului roman.

In plus, in raportul Transparency International se mai noteaza ca, intrucat o comisie speciala din Parlament a dat, saptamana trecuta, aviz negativ Guvernului pentru proiectele de coduri, Executivul nu are cum sa se prezinte in fata Parlamentului cu proiectul de lege.

Raportul noteaza ca democratia in tara noastra este in pericol si ca drepturile cetateanului au fost incalcate, deoarece legile fundamentale sunt adoptate fara consultare publica. Astfel, la nici sase luni de mandat, Guvernul incalca mandatul de gestionare a interesului public, politicienii nu se consulta cu opinia publica si isi urmaresc propriile interese, iar cetatenii nu stiu ce se intampla cu banii lor din impozite, nu le este adusa la cunostinta legea in mod eficient si, desi sunt indemnati sa voteze, nu au dreptul sa ceara consultare reala.

Ieri, vicepresedintele PD-L, Gheorghe Flutur, a anuntat ca partidele din Coalitia de guvernare au decis sa isi asume raspunderea guvernamentala pe cele doua Coduri ale justitiei. Romania se afla in atentia Comisiei Europene, ai carei reprezentanti au ajuns ieri la Bucuresti pentru o a doua runda de verificare a progreselor inregistrate de tara noastra la capitolul justitie.

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea