Social

#Traian Basescu cetatenie #Traian Basescu Republica Moldova #traian băsescu

Traian Basescu se vrea din nou presedinte! A depus cerere de cetatenie in Republica Moldova

Fostul presedinte, Traian Basescu, si sotia sa, Maria Basescu, au solicitat cetatenia Republicii Moldova pe data de 8 martie, a declarat, vineri, Ana Samson, consultant principal pentru relatii publice al Presedintiei Republicii Moldova, precizand ca cererile sunt in curs de avizare.

“A fost depusa (cererea pentru obtinerea cetateniei-n.r.), pe data de 8 martie, de catre domnul si doamna Basescu. Cererea este in proces de avizare la mai multe institutii ale statului, iar dupa ce institutiile vor da avizul urmeaza ca presedintele Republicii Moldova sa ia decizia de acordare”, a declarat, pentru Mediafax, Ana Samson, care a afirmat ca termenul legal pentru avizarea cererilor de cetatenie este de un an, insa, daca avizele vor fi primite mai devreme termenul va fi mai scurt.

Traian Basescu declara inca in iulie 2013 - dupa o vizita in Republica Moldova - ca dupa ce isi va termina mandatul de presedinte al Romaniei va cere, “poate”, cetatenia moldoveana in semn de respect si dragoste pentru Republica Moldova si oamenii ei.

O saptamana mai tarziu, Traian Basescu spunea ca este decis “categoric” sa ceara cetatenia Republicii Moldova, mentionand ca si-ar dori ca romanii sa traiasca intr-o singura tara. “Daca acum nu putem avea cetatenie romana pe ambele maluri ale Prutului, macar sa le am pe amandoua”, a spus el.

In aprilie 2015, Traian Basescu si-a reiterat dorinta de a deveni cetatean al Republicii Moldova, doar ca atunci situatia politica din Moldova nu era favorabila unui astfel de demers, scrie Moldova.org. Totusi, presedintele moldovean Nicolae Timofti a spus atunci ca nu sunt probleme. “Avand in vedere ca dumneavoastra ati oferit multor cetateni moldoveni cetatenia romana, cred ca nu este o problema ca noi sa va acordam cetatenia Republicii Moldova”, a afirmat la acea vreme Nicolae Timofti.

Tot in aprilie 2015, Basescu a fost decorat de presedintele Nicolae Timofti cu ordinul “Stefan cel Mare”, decoratia militara suprema a Republicii Moldova.

Distinctia i-a fost acordata “in semn de profunda gratitudine pentru contributia sa deosebita la promovarea stabilitatii, securitatii si democratiei in regiune si pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova in procesul de formare a cadrelor din domeniile apararii, securitatii si asigurarii ordinii publice”, potrivit presedintiei de la Chisinau.

Anul acesta, in Republica Moldova vor avea loc anul acesta alegeri prezidentiale, mandatul actualului sef al statului, Nicolae Timofti, expirand pe 23 martie. Potrivit prevederilor constitutionale actuale, la presedintia Moldovei nu pot candida decat cei care au cetatenia acestei tari si locuiesc sau au locuit pe teritoriul ei cel putin 10 ani. Constitutia a fost modificata insa de curand, iar presedintele poate fi ales ca in Romania.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea