Social

#autonomie #traian băsescu # criterii etnice

Traian Basescu: Nu suntem adeptii teoriei autonomiei pe criterii etnice

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi,  in plenul Adunarii Parlamentare  a Consiliului Europei, ca Romania nu este de acord cu autonomia pe criterii etnice, mentionand ca nu doar etnicii au nevoie de autonomie si s-a intrebat de ce "comunitatile de romani ar avea mai putina autonomie in a-si stabili soarta comunitatii".

“Dupa cum va este cunoscut si afirmat de toti politicienii romani, noi nu imbratisam teoria autonomiei pe criterii etnice. In schimb, dupa cum ati observat, daca urmariti Romania, noi am trecut la un proces generalizat de crestere a autonomiei locale”, a declarat Traian Basescu.

El a facut aceasta declaratie in plenul APCE, ca urmare a intrebarii unui parlamentar maghiar din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, pe tema autonomiei teritoriale pe criterii etnice.

In cadrul aceleiasi sedinte, seful statului a raspuns si la interpelarea unui parlamentar rus vizavi de eventualele pretentii teritoriale ale Romaniei la Republica Moldova sau alte state: "Romania nu are niciun fel de experienta in anexarea altor state".

In cea ce priveste conflictul transnistrean si delimitarea frontierei cu Republica Moldova, Traian Basescu a fost transant:  “Prin Tratatul de la Paris din 1947, s-a stabilit actuala frontiera a Republicii Moldova, la vremea aceea fiind frontiera a Uniunii Sovietice. Romania nu a dus niciodata o actiune de nerecunoastere a frontierei actuale cu Republica Moldova. Mai mult, in 1991, Romania a fost primul stat din lume care a recunoscut Republica Moldova ca stat independent, dar nu a pregetat niciodata sa vorbeasca de nevoia de restabilire a integritatii teritoriale a Republicii Moldova prin rezolvarea problemei transnistrene”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea