Social

#ordonanta cnsas #functionare #colaboratori #pcr #securitate #parlament #traian băsescu

Traian Basescu a promulgat Ordonanta CNSAS

Presedintele Traian Basescu a promulgat, joi, legea de aprobare a Ordonantei Guvernului privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, emisa in urma declararii ca neconstitutionala a vechii legi privind organizarea si functionarea CNSAS.

Legea pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 24/2008 prin care se reglementeaza functionarea CNSAS, promulgata joi de seful statului, contine si niste prevederi care au starnit controverse in Parlament.

Este vorba de prevederea referitoare la verificarea preotilor, eliminata initial din lege, ca pentru a fi reintrodusa apoi cu precizarea ca prelatii vor fi verificati de CNSAS la cererea cultelor din care fac parte. O alta prevedere care a starnit controverse este cea referitoare la neasimilarea colaboratorilor a fostilor PCR .

Seful statului a promulgat si legile prin care se resping Ordonantele de Urgenta ale Guvernului prin care se asigura Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, dupa ce legea de functionare a Colegiului a fost declarata neconstitutionala.

Potrivit OUG, colaborator al Securitatii este persoana care a furnizat informatii, indiferent sub ce forma, precum note si rapoarte scrise, relatari verbale consemnate de lucratorii securitatii, prin care se denuntau activitatile si atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea