Social

Traian a inselat-o pe Monica pe Parchetul Militar

Presedintele Basescu nu este de acord cu propunerea ministrului Macovei de a-l numi sef peste Parchetele Militare pe Vasile Doana .

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, s-a lovit ieri de refuzul presedintelui Traian Basescu. Acesta a validat in fruntea Parchetelor Militare numele propus si sustinut de ministrul Macovei.

Astfel, presedintele a respins, prin decret, numirea lui Vasile Doana ca sef al Sectiei Parchetelor Militare din Ministerul Public , condus de Ilie Botos. De fapt, surse din cadrul Parchetului General sustin ca tocmai Ilie Botos a fost cel care nu a agreat numirea lui Vasile Doana si l-ar fi convins si pe presedinte.

Intrebat daca aceasta decizie a presedintelui Basescu este o actiune impotriva ministrului Macovei, purtatorul de cuvint, Adriana Saftoiu, a declarat: Este incredibil si jignitor ca dreptul constitutional al presedintelui de respingere a unei propuneri facute de un ministru, fie el si Monica Macovei, sa fie considerat o actiune impotriva acestuia.

Monica asteapta justificarea prezidentiala

Ministrul Justitiei a fost ieri de negasit. Prin purtatorul sau de cuvint, Marilena Stancu a spus ca nu are de facut nici un comentariu pina cind nu va vedea o adresa oficiala de la Administratia Prezidentiala. Potrivit legii, Administratia Prezindentiala trebuie sa-si motiveze decizia, a mai spus Marilena Stancu.

In momentul in care a semnat respingerea lui Doana, presedintele Basescu si-a motivat decizia prin faptul ca a avut in vedere avizul negativ dat de Consiliului Superior al Magistraturii, a spus Adriana Saftoiu.

In urma cu doua saptamini, CSM a respins numirea lui Doana, fara a justifica decizia luata. Avizul CSM este unul consultativ.

CSM a pus intrebari incomode despre dosarul CEDO

Pe 17 martie, Monica Macovei i-a propus lui Traian Basescu numirea lui Vasile Doana in functia de procuror militar-sef al Parchetelor Militare din Parchetul General. A dovedit calitati atit in ceea ce priveste rigurozitatea in planificarea si indeplinirea activitatilor de urmarire penala, sustinerea unui ritm alert de lucru, rol activ in instrumentarea unor cauze mari, complexe, cit si rezistenta la stres si la orice forma de influenta in solutionarea legala si temeinica a cauzelor in lucru, isi prezenta Macovei candidatul.

Cu patru voturi contra si doua pentru, membrii CSM l-au declarat, pe 23 martie, pe procurorul Vasile Doana nepotrivit pentru a conduce Parchetele Militare din Romania. In timpul audierii lui, membrii CSM i-au adresat acestuia o serie de intrebari incomode, legate de dosarul instrumentat de el si care il privea pe Gheorghe Tudorache, fost sef al unei unitati militare din Ploiesti. Acesta a fost arestat 54 de zile, de Doana, iar dupa cinci ani a fost scos de sub urmarire penala.

Dosarul Tudorache vs Romania a fost obligarea de CEDO prin condamnarea statului roman la plata unor daune morale. Doana s-a justificat ca daunele pe care statul roman a fost nevoit sa le plateasca nu ar fi fost pentru arestare, ci pentru ancheta prelungita peste un termen rezonabil.

Doana nu a putut fi mituit

Doana a fost cunoscut in presa drept procurorul care a rezistat unei tentative de mita de 100.000 de euro, pentru a-i scoate de sub urmarire penala pe fratii Nicusor si Valeriu Damian, acuzati de evaziune fiscala, fals, uz de fals. Procurorul, care atunci ocupa de dosarul RAFO, a organizat flagrantul prin care i-a acuzat pe cei doi.

In aceeasi cerere trimisa de Monica Macovei ea a amintit si dosarele instrumentate candidatului propus de ea la sefia Parchetelor Militare: Dosarul Mineriadei 13-15 iunie 1990 in care au fost trimisi in judecata sase inculpati, printre care fostul ministru de Interne Mihai Chitac; dosarul Banca Internationala a Religiilor, in care au fost trimisi in judecata opt inculpati, printre care directori ai bancii si patru ofiteri MApN; dosarul Sectia 5 Politie, in care au fost trimisi in judecata 70 de inculpati pentru fapte de sustragere de produse petroliere si coruptie, dintre care 32 de lucratori de politie.


Anchetele lui Doana au lovit si SRI

Procurorul Vasile Doana a instrumentat si dosarul Mita la RADET in care au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie sapte inculpati, printre care directorul general RADET, dar si un colonel SRI si un director general din Ministerul Industriei si Comertului. Un alt dosar la care a lucrat Doana si in care erau implicati membrii din conducerea SRI este Mita la SRI Prahova . In acest dosar au fost trimisi in judecata fosti sefi ai SRI Prahova si fostul director general al Rafinariei Astra Romana SA Ploiesti pentru delapidare si fapte de coruptie.

Precedentul Zarie

In septembrie 2005, un alt magistrat, Mircea Zarie, propus de Monica Macovei procuror general adjunct la PNA, s-a razboit cu membrii din CSM. Acestia i-au reprosat lui Zarie ca nu a instrumentat dosare de coruptie, ca nu a organizat nici un flagrant delict si ar fi blocat dosarul Flota, fapte contrazise de procuror. CSM i-a mai reprosat prestatia pe care a avut-o in 1998-2001, perioada in care a fost adjunctul procurorului general Mircea Criste. Numaratoarea votului secret a fost de 3-3. Traian Basescu a semnat insa a doua zi dupa sedinta CSM decretul de numire in functia de procuror general adjunct al Parchetului National Anticoruptie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea