Social

#organe #trafic #lege

Traficul de organe ia amploare in Romania

Rinichi, bucati de ficat, pancreas si chiar plamani – contra cost pe internet. Traficul de organe este o afacere care ia amploare in Romania. Acest lucru se intampla pentru ca cererea este mai mare decat oferta, insa mai ales pentru ca autoritatile nu reusesc sa ii prinsa pe cei care se ocupa cu asa ceva.

In tara noastra exista o piata neagra de organe, cu donatori care isi posteaza acum anunturile pe Internet, preferand acest mediu virtual fostelor anunturi publicitare din ziare. Ei pun in anunt detalii precum grupa de sange , varsta, dar si pretul pe care il cer.

Tarifele practicate pe aceasta piata respecta regula marfii destul de rare: un organ ajunge la preturi intre 15000 si 25000 de euro. Preturile sunt diferite in functie de “calitatea” organului si a donatorului, in cazul celor cu grupa de sange rar intalnita, acestea crescand semnificativ.

Desi cumpararea sau vanzarea de organe umane este pedepsita de legile romanesti, cu pedepse de pana la sapte ani de inchisoare, unii romani sunt atat de dornici de castig ori disperati de saracie incat sunt dispusi sa renunte la o parte a propriului corp pentru a face rost de bani.

Romania are lege si institutii pentru transplantul de organe

In tara noastra exista o lege a transplantului de organe, care a fost aprobata in 2006 si este in concordanta cu legile europene. Aceasta interzice si sanctioneaza comertului cu organe umane, obtinerea de foloase de pe urma organelor si celulelor umane si exploatarea celor incapabili sa decida in cunostinta de cauza prin prelevarea de la acestia a celulelor umane sau a organelor. Pedeapsa pentru o astfel de fapta este intre cinci si sapte ani de inchisoare.

Transplantul de organe in Romania este supravegheat de Agentia Nationala de Transplant, al carui scop este acela de se interpune intre donator (viu sau decedat) si primitor. Aceasta institutie incearca acum sa legifereze acordul prezumat, care prevede ca o persoana care in timpul vietii nu si-a exprimat refuzul de a-si dona organele, refuz care va fi respectat, este implicit de acord sa le doneze, dupa deces.

La nivel european exista peste 60.000 de pacienti se afla pe listele de asteptare pentru un transplant. In acelasi spatiu european, numarul estimat de cazuri de trafic de organe depistate fiind de 150-250 pe an.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea