Social

#superstitii Sfintii Petru si Pavel #sfintii petru si pavel #obiceiuri Sfintii Petru si Pavel #traditii Sfintii Petru si Pavel

Traditii si obiceiuri de Sfintii Petru si Pavel! Ce trebuie sa faci in aceasta zi sfanta

Pe 29 iunie, sunt sarbatoriti Sfintii Petru si Pavel, cei mai importanti propovaduitori ai credintei ortodoxe. Cei doi apostoli sunt sarbatoriti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi, in anul 67, in timpul prigoanei crestine declansata de imparatul roman Nero.

In aceasta zi sunt sarbatoriti toti cei care poarta numele de Petre, Petru, Petrisor, Petrut, Petrus, Petrica, Patru, Petruta, Petronela, Pavel, Pavelica, Paveluta, Pavalas, Paul, Paulica, Paulin, Petrache, Paula, Paulina.

Dincolo de aspectul sau religios, aceasta sarbatoare este insostita de o multime de traditii, obiceiuri si superstitii pe care romanii le respecta cu sfintenie de sute de ani! Iata care sunt aceste:

Se spune ca incepand din aceasta zi, cucul si privighetorile nu mai canta.

In ziua de Sfintii Petru si Pavel este bine sa impartim mere dulci si miere, urand tuturor sa aiba spor si sa fie sanatosi. Apoi, dupa masa de pranz, toata lumea trebuie sa mance mere si miere si sa-si puna o dorinta.

Tot in aceasta zi, in mediul rural exista obiceiul ca mamele sa pregateasca si sa daruiasca talismane fiicelor - o punguta rosie in care se pastreaza cate un catel de usturoi si frunze de pelin. Talismanul este purtat timp de trei zile pentru ca fetele sa fie aparate de farmece si de iele, care le-ar fura norocul.

Se spune ca in aceasta zi Sfantul Petru pocneste din bici, iar scanteile care apar cu acest prilej se transforma in licurici. Licuricii au rolul de a-i calauzi pe calatorii rataciti in paduri sau pe munte.

Oamenii pistruiati trebuie sa se spele pe fata cu apa la miezul noptii, cand canta cocosul; traditia spune ca respectand acest ritual, pistruii nu se mai inmultesc.

Daca tuna si fulgera in ziua Sfintilor Apostoli, nucile si alunele vor fi viermanoase.

Potrivit traditiei populare, se respecta sarbatoarea lupilor: nu se pun capcane si lupii nu se alunga cu focuri de arma, pentru ca aceste animale salbatice sa fie imblanzite si sa nu fure vitele din gospodarii.

Sursa foto: mesagerulneamt.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea