Social

#sarbatoare mare # Sfanta Ana #obiceiuri #traditii #superstitii

Traditii si obiceiuri de Sfanta Ana. Cui trebuie sa-i spui “La multi ani”

In fiecare an, pe 9 septembrie, sunt satbatoriti Sfintii Ioachim si Ana, parintii Maicii Domnului. Astazi le uram “La multi ani!” tuturor celor care poata numele Ana-Maria, Anisoara, Anica, Anita, Anuta sau altor derivate ale acestora.   

 

Legenda spune ca Ioachim si Ana  nu puteau avea copii. Insa, prin post si rugaciune, dar mai ales prin lui Dumnezeu, ei au avut un copil la batranete, pe Fecioara Maria, Prea Sfanta Nascatoarea de Dumnezeu.

Tocmai de aceea Sfintii Ioachim si Ana sunt adesea invocati in rugaciuni de cuplurile care nu reusesc sa aiba copii.

Trditii si obiceiuri de Sfanta Ana! Ce NU trebuie sa faci sub niciun chip

Aceasta sarbatoare este marcata la romani de o serie de traditii si superstitii de care cei mai multi credinciosi inca tin const cu sfiintenie.  Iata ce NU trebuie sa faci astazi sub niciun chip!

De Sfanta Ana Nu trebuie sa speli rufe. Potrivit credintelor din popor cei care spala astazi rufe vor ramane saraci toata viata.

De asemenea, pe 9 septembrie, nu se face curatenie in casa si nu se munceste. Cei care fac aceste lucruri vor avea aprte de mari necazuri in viata.

In aceasta zi sfanta copiii nu au voi sa-si supere parintii, iar parintii nu au voie sa-si supere copiii. Cei care nu respecta aceasta regula vor avea parte de o relatie rece cu parintii si copiii lor.

De asemenea, se mai spune ca astazi nu trebuie sa te certi cu nimeni din jurul tau dearece vei atrage asupra ta suparari care se vor intoarce impotriva ta mai devreme sau mai tarziu.

Se spune ca de Sfanta Ana nu trebuie sa imprumuti pe nimeni cu bani, dar nici nu trebuie sa cheltuiesti multi bani, deoarece vei ramane sarac mereu. Astazi se cumpara doar strictul necesar.

De asemenea, se spune ca nu este bine sa imprumuti haine sau alte lucruri din casa in aceasta zi.  

Ziua de Sfanta ana este dedicata rugaciunii iar credinciosii tin post in aceasta zi.

Potrivit traditiei, femeile insarcinate care merg astazi la biserica vor avea o sarcina si o nastere usoara.

Traditia mai spune ca de Sfanta Ana este bine sa cumperi un cadou pentru copilul tau sau pentru un copil din familie, deoarece Sfanta Ana este protectoarea copiilor si a maternitatii.

Sfintii Ioachim si Ana – 9 septembrie

 Sfintii Ioachim si Ana sunt parintii Maicii Domnului. Sfantul Ioachim a fost din neamul regelui David. Sfanta Ana a fost fiica preotului Matan. Acest preot a avut trei fiice: Maria - care a nascut-o pe Salomeea, Elisabeta - mama Sfantului Ioan Botezatorul si pe Ana - cea care a nascut-o pe Fecioara Maria.

Lipsa copiilor ii facea pe Ioachim si Ana sa fie priviti ca fiind blestemati, pentru ca in societatea iudaica, familiile sterpe erau socotite a nu avea binecuvantarea dumnezeiasca. Dupa rugaciuni indelungi, celor doi li s-a daruit o prunca: Fecioara Maria.

Tinand seama ca Biserica a marturisit totdeauna ca Fecioara Maria este Nascatoare de Dumnezeu, caci Cel ce S-a nascut din ea nu e o persoana omeneasca deosebita de cea dumnezeiasca, ci Insusi Fiul lui Dumnezeu, putem afirma fara retinere ca Ioachim si Ana sunt bunicii lui Hristos.

Sfantul Ioachim a trecut la cele vesnice la varsta de 80 de ani, iar Sfanta Ana a murit in varsta de 70 de ani, la doi ani dupa Sfantul Ioachim.

Sfintii Parinti Ioachim si Ana sunt praznuiti in calendarul nostru cu o zi speciala, 9 septembrie, dar ei sunt pomeniti pururi in slujbele noastre pentru ca apolisul sau otpustul fiecarei slujbe se termina cu aceasta invocare "Pentru rugaciunile sfintilor dreptilor parintilor Ioachim si Ana, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru miluieste-ne pe noi".

Sursa foto: evzmonden.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea