Social

#sarbatoare romaneasca #obiceiuri #traditii #dragobete #sarbatoare

Traditii si obiceiuri de Dragobete, sarbatoarea romaneasca a iubirii

In fiecare an, pe 24 februarie, romanii sarbatoresc Dragobetele. Aceasta este echivalentul celebrei sarbatori a iubirii, Valentine’s Day, care face furori in intreaga lume.

 

In traditia populara, Dragobetele simbolizeaza si inceputul primaverii, cand vremea incepe sa se incalzeasca si naura revine, usor, la viata.  

Cine este Dragobete?

Divinitate mitologica similara lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul babei Dochia, un barbat chipes si iubaret nevoie mare. Nu este bland precum Sf. Valentin, ci navalnic. Dragobetele era la daci zeul care, ca un "nas cosmic", oficia in cer la inceputul primaverii, nunta tuturor animalelor. In decursul anilor, aceasta traditie s-a extins si in ceea ce ii priveste pe oameni. Astfel, de Dragobete, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum a pasarilor ce se "logodesc" in acesta zi.

Traditii si superstitii de Dragobete 

Traditia spune ca in aceasta zi fiecare persoana trevuie sa-i declare iubirea partenerului/partenerei de cuplu. 

De asemenea, se spune ca persoanele care isi supara iubitele sau nevestele in aceasta zi vor avea numai ghinioane in aceasta primavara. 

In aceasta zi nu ai voie sa plangi, pentru ca lacrimile se transforma in necazuri si suparari.

Traditia spune ca de Dragobete, fetele trebuie sa se spele pe fata cu apa din ultima zapada ca sa ramana frumoase.

Se spune ca, daca in aceasta zi ploua, primavara va fi mai lunga si mai frumoasa. De asemenea, daca astazi auzi pupaza cantand, inseamna ca vei fi harnic tot anul. 

In credinta populara, cei care participa la Dragobete pe 24 februarie sunt feriti de boli tot restul anului.

In traditia populara se spune ca persoanele care sarbatoresc Dragobetele vor fi ferite de boli pe tot parcursul anului. De asemenea, se mai spune ca cei care nu petrec sau nu vad o persoana de sex opus in aceasta zi nu isi vor gasi un partener in acest an.  

Daca vrei sa ai spor in toate pana la finalul anului in aceasta zi NU trebuie, sub nicio forma, sa speli sau sa cosi.

In zona de sud a Romaniei, o importanta componenta a sarbatorii este “zburatoritul”. La pranz, fetele se intorc in fuga spre sat. Fiecare baiat urmareste fata care ii place. Daca baiatul este suficient de rapid si o ajunge, iar aceasta il place la randul ei, goana se sfarseste printr-un sarut chiar in vazul celorlalti. De aici provine celebra expresie “Dragobetele saruta fetele”. Sarutul este urmat de o logodna care, un an mai tarziu este urmat si de o nunta. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea