Social

#martisor #traditii #obiceiuri #1 martie

Traditii si obiceiuri de 1 martie

Prima zi de primavara, 1 martie, este una careia i se asociaza o bogatie de obiceiuri si traditii de-a lungul teritoriului balcanic. Principalul simbol al primaverii la romani si la popoarele invecinate este martisorul, o podoaba decorata cu un snur impletit cu fir rosu si alb.

Chiar daca originea martisorului nu este cunoscuta cu exactitate, s-ar parea ca obiceiul daruirii unor mici amulete aducatoare de noroc si prosperitate dateaza de cel putin 8.000 de ani, asa cum o atesta descoperirile arheologice de la Schela Cladovei.

De asemenea, zilei de 1 martie i se asociaza si o practica de pe vremea Imperiului Roman, cand Anul Nou se celebra in prima zi din Martie. Acesta era deopotriva zeul razboiului, al fertilitatii si al vegetatiei, dualitate marcata prin combinatia de culori regasita in martisor, alb si rosu.

In prezent, martisorul oferit de 1 martie se poarta intreaga luna, dupa care este prins de ramurile unui pom fructifer pentru a aduce prosperitate. In Transilvania, martisoarele se atarna de ferestre, usi si de coamele animalelor domestice, in timp ce in Dobrogea, micile simboluri ale primaverii sunt purtate pana la sosirea cocorilor, dupa care sunt aruncate in aer pentru ca fericirea sa fie "inaripata".

Sursa foto: cotidianul.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea