Social

#ignat amenzi # taiere porc craciun #traditii Ignat #ignat #craciun #amenzi

Traditia taierii porcului de Craciun iti poate aduce amenzi de pana la 40.000 de lei. Ce trebuie sa stie romanii de Ignat 2024

 

Ignatul, sarbatorit pe 20 decembrie, marcheaza inceputul pregatirilor pentru masa traditionala de Craciun, unde preparatele din carne de porc ocupa un loc central. Daca intentionezi sa sacrifici porcul in propria gospodarie, este esential sa respecti anumite reguli pentru a evita sanctiuni legale si pentru a asigura siguranta alimentara a familiei tale.

Consultarea medicului veterinar inainte de sacrificare

Inainte de a sacrifica porcul, solicita vizita medicului veterinar din localitate. Acesta va:

  • Verifica starea de sanatate a animalului, asigurandu-se ca nu prezinta semne de boala.
  • Oferi sfaturi privind prelevarea probelor necesare pentru analize, prevenind riscurile pentru sanatatea ta si a familiei.
  • Asoma porcul inainte de sacrificare, reducand suferinta animalului si respectand cerintele de bunastare.

Obligatia predarii crotaliilor auriculare

Dupa sacrificare, ai obligatia de a preda medicului veterinar crotaliile auriculare ale porcului in termen de maximum sapte zile. Aceasta procedura este necesara pentru actualizarea Bazei Nationale de Date (BND) si pentru a mentine evidenta corecta a animalelor sacrificate.

Examinarea carnii pentru Trichinella spp.

Este obligatoriu sa supui carnea obtinuta examenului trichineloscopic pentru a detecta prezenta parazitului Trichinella spp., care poate provoca trichineloza la om. Probele se recolteaza din pilierii diafragmatici ai porcului. Costul acestui examen variaza intre 9 si 45 de lei + TVA, in functie de metoda utilizata (trichineloscopie directa sau digestie artificiala). Consumul carnii inainte de obtinerea rezultatului negativ al testului este nerecomandat.

Interdictia comercializarii carnii si produselor din carne de porc din gospodarie

Conform Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), este interzisa comercializarea carnii si a produselor din carne provenite de la porcii crescuti in gospodarie. Acestea sunt destinate exclusiv consumului familial. Nerespectarea acestei interdictii se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 20.000 si 40.000 de lei.

Recomandari pentru achizitionarea carnii de porc

Daca preferi sa achizitionezi carne de porc, fa acest lucru doar din locuri sau spatii autorizate si supravegheate sanitar-veterinar. Aceste unitati garanteaza ca produsele provin din abatoare autorizate, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara permanenta. Evita cumpararea carnii din surse neautorizate, deoarece aceasta poate prezenta riscuri pentru sanatate.

Conditii pentru cresterea porcilor in gospodarie

Pentru a creste porci in gospodarie, trebuie sa respecti anumite conditii si cerinte de biosecuritate:

  • Porcii trebuie sa fie identificati individual si inregistrati in Baza Nationala de Date.
  • Exploatatia trebuie sa fie supusa controlului sanitar-veterinar.
  • Porcii trebuie sa fie inregistrati in registrul agricol al unitatii administrativ-teritoriale de care apartii.
  • Este interzisa comercializarea porcilor si a produselor provenite de la acestia din gospodariile individuale.

Respectarea acestor reguli nu doar ca te protejeaza de amenzi substantiale, dar asigura si sanatatea celor dragi in perioada sarbatorilor. Ignatul este o traditie importanta, insa este esential sa o practici in conformitate cu legislatia si normele sanitare in vigoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea