Social

Traditia scumpirii mielului de Pasti

Cu toate ca in piete carnea este mai scumpa cu 50%-70% decat anul trecut, fermierii spun ca nu fac o afacere buna si ca pretul real ar fi mai mare.

Anul acesta, pretul kilogramului de carne a urcat la 18-23 de lei fata de anul trecut, cand era 13-15 lei. Fermierii spun ca, daca s-ar adauga si abatorizarea, atunci kilogramul ar ajunge la 35 de lei.

Seceta de anul trecut se resimte si acum, kilogramul de carne de miel ajungand sa coste cu peste 50% mai mult. Fermierii spun ca furajele s-au scumpit si acest lucru a influentat negativ pretul carnii de miel.
Mihai Dumitriu, prese­dintele Patronatului Cresca­torilor si Exportatorilor Romani de Ovine – PACERO, ne-a declarat ca, in urma cu un an, tona de furaje se vindea cu 185 de euro, iar acum a ajuns la 320 de euro.

In aceste conditii, fermierii spun ca au fost nevoiti sa ridice preturile carnii de la 13 lei la 23 de lei pe kilogram, pret cu TVA. In pietele bucurestene, carnea de miel se afla la vanzare cu pretul de 17,5 lei, dar aici nu este adaugat TVA-ul.

Abatorizarea ar urca preturile la 35 de lei

Valentin Marian, secretarul executiv al Asociatiei Crescatorilor de Ovine din Dobrogea (ACOD), ne-a declarat ca preturile de pe piata sunt mici comparativ cu costurile de productie. "Pentru a nu vinde in pierdere, fermierii ar trebui sa practice la poarta fermei un pret de 25 lei pentru kilogramul de miel sacrificat", sustine Valentin Marian. Daca se recurge si la sacrificarea intr-un abator autorizat, atunci kilogramul de carne de miel ar trebui sa urce cu inca 10 lei, ajungand, in acest fel, la 35 de lei kilogramul.

Supermarketurile nu se mai aprovizioneaza din import


In 2007, fermierii romani au fost nevoiti sa respecte noi standarde de sacrificare a animalelor, iar marile magazine nu au putut astepta rezolvarea interna a problemelor si au adus miei din Bulgaria. Anul acesta insa, lucrurile s-au schimbat.

Raluca Pavel, specialist marketing la Mega Image , ne-a declarat ca aprovizionarea s-a facut cu miei din productia autohtona. Andreea Mihai, directorul de marketing al Carrefour, ne-a declarat ca anul acesta toti mieii scosi la vanzare vor fi din productia autohtona. De asemenea, pretul de vanzare va fi de 18,99 lei, cu 5% mai mult fata de anul trecut.

Cresterea oilor, nerentabila


Cheltuielile de intretinere a unei ovine se ridica intr-un an la 400 de lei, spune Marian, iar din comercializarea lanii si a laptelui nu se recupereaza mare lucru. Mai mult, fermierii din zona Dobrogei se gandesc sa vanda, in timp ce ferme noi nu mai apar.

Secretarul executiv al ACOD spune ca, in cazul in care statul nu va interveni pentru sustinerea acestei activitati, exista riscul ca Romania sa se transforme din tara exportatoare in importatoare, asa cum s-a intamplat cu Italia, Franta sau Spania. Potrivit lui Mihai Dumitriu, Romania exporta anual 2,5 milioane de ovine, iar de Pasti sacrifica intre 3,5 si 4 milioane de miei.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea