Social

# cladiri pericol # avertizare cutrmur #cutremur bucuresti #cutremur

Top cartiere cele mai afectate in caz de cutremur major. Tu unde locuiesti?

Jumatate din Capitala ar fi afectata de un seism major si zeci de mii de oameni si-ar putea pierde locuinte, fiindu-le pusa in pericol si viata, arata datele de la Ministerul Dezvoltarii Regionale. Seismul de 5,3 grade din noaptea de vineri spre sambata a fost insa unul mediu, neinregistrandu-se pagube sau victime. Ce s-ar intampla insa in cazul unui cutremur de 7 grade pe scara Richter?

Bucureşti este capitala sud-europeană cea mai vulnerabilă la cutremure, arată datele publicate de Ministerul Dezvoltării Regionale în raportul privind Stadiul de pregătire pentru un cutremur major, citat de Gandul. În Capitală, 183 de clădiri sunt încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public, în timp ce alte 173 sunt încadrate în aceeaşi clasă de risc, iar dintr-un total de 2.575 de clădiri expertizate, doar 145 au fost declarate sigure, în timp ce, din restul, doar 75 au fost consolidate.

Cele mai periculoase zone sunt cele din sectorul 1 al Capitalei - zona Casa Presei Libere - Otopeni, dar si Centrul Vechi. Aici un cutremur ar putea duce la prabusirea celor mai multe cladiri. 

La polul opus, cea mai sigura zona este Berceni - IMGB. In sudul Capitalei s-a construit mult in ultimii ani, astfel incat structurile beneficiaza de noile tehnologii in domeniu, dar au fost si ferite de efectele celor trei mari seisme din ultimii 50 de ani. 

Iata o harta a zonelor periculoase ale Capitalei, via Gandul.info:

Ministerul Dezvoltarii Regionale sustine ca toate cladirile cu risc seismic vor fi consolidate, chiar si impotriva vointei locatarilor. Pana acum insa, numarul cladirilor a caror structura de rezistenta a fost imbunatatita nu a ajuns nici macar la jumatate din necesar. 

Fotografii: gandul.info

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea