Social

# viata armonioasa #sfaturi practice #stil de viata

Top 5 sfaturi pentru un stil de viata armonios

Stilul de viata este reprezentat de toate alegerile pe care le facem in fiecare zi, fie ca este vorba despre ce alegem sa mancam, cata miscare facem, cat ne odihnim, dar si cum ne raportam la noi insine si la cei din jurul nostru. Un stil de viata armonios inseamna sa facem alegeri in  acord cu felul nostru de a fi si cu scopul pe care ni l-am propus in aceasta perioada a vietii. Astfel, daca vrei sa slabesti sau sa fii mai sanatos, anumite schimbari trebuie facute in regimul alimentar si miscarea pe care o faci zilnic. Daca-ti doresti sa ai un copil, alegerile trebuie sa se invarta in jurul unui stil de viata sanatos etc. Iata cateva sfaturi utile pentru a avea un stil de viata armonios.

 

1. Fa alegeri alimentare mai sanatoase

Cand vine vorba de mancare, multi dintre noi ne speriem de ceea ce se numeste ”regim alimentar sanatos”, pentru ca pare foarte drastic si restrictiv. Dar nu trebuie sa fie asa. Mai intaii este nevoie sa identifici tipurile de alimente care iti fac rau. Poate fi vorba de alimentele bogate in zahar rafinat, daca ai probleme metabolice sau kilograme in plus. Poate fi vorba despre lactate sau produsele care contin gluten, daca suferi de anumite intolerante alimentare. Poate fi vorba despre alimentele bogate in grasimi saturate, daca medicul cardiolog ti-a spus ca ar trebui sa reduci colesterolul si tensiunea. Incepe cu pasi mici. Redu acele alimente care iti fac cel mai mult rau. Pe masura ce timpul trece, vei observa efecte benefice in corp, care iti vor da incredere sa faci si mai multe alegeri sanatoase.

2. Bea mai multa apa

Suntem peste 70% apa, iar organismul nostru are nevoie de lichide pentru a supravietui. De aceea, este important sa-ti aduci mereu aminte sa bei mai multa apa. Mai mult, incearca sa inlocuiesti celelalte lichide pe care le consumi in timpul zilei cu apa. Ceaiurile si cafeaua sunt bune pentru un plus de energie dare le nu ar trebui sub nicio forma sa inlocuiasca apa. La fel si in cazul sucurilor naturale din fructe, care au un continut ridicat de zahar. Cat despre bauturile carbogazoase, acestea nu sunt deloc recomandate intr-un regim alimentar sanatos.

3. Renunta la fumat si la consumul de alcool

Fumatul este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare si cele pulmonare, astfel ca renuntarea la fumat iti poate aduce cativa ani in plus de viata. Mai mult, persoanele care se lasa de fumat resimt mult mai bine gustul mancarii si se pot bucura de alimente mai mult ca atunci cand erau fumatoare. In ce priveste alcoolul, un pahar de vin sau de bere, in anumite ocazii, este permis, insa atunci cand consumul de alcool devine o obisnuinta, sanatatea are de suferit. Daca nu reusesti sa reduci frecventa paharelor consumate , poti apela la ajutor specializat, la pastile antialcool sau consiliere psihoterapeutica.

4. Odihneste-te mai mult

Somnul are un rol extrem de important in sanatatea organismului, fiind momentul in care tesuturile si organele se refac. Lipsa somnului afecteaza imunitatea, creste irascibilitatea si vine la pachet cu stari de anxietate si depresie. Incearca sa te odihnesti mai mult. Sunt tot mai multe studii care arata ca avem nevoie de cel putin 8 ore de somn in fiecare noapte, pentru a fi cu adevarat fericiti si productivi. Renunta la tehnologie, la televizor sau la telefonul mobil cu cel putin doua ore inainte de culcare, creeaza in casa o atmosfera calmanta, cu lumina calda difuza si arome placute, care sa te invite la relaxare. Poti face un masaj sau o baie fierbinte inainte de culcare, pentru a pregati corpul de somn.

5. Fa miscare, yoga sau meditatie

Un mod de a fi mai prezent in propriul corp este reprezentat de meditatie si practicile yoga. Miscarea fizica blanda este o oportunitate pentru a-ti calma mintea si a avea timp sa recunosti si sa simti starile prin care treci. Fa-ti un obicei din a practica orice fel de miscare constienta dimineata sau seara si vei simti efectele in scurta vreme.

In concluzie, un stil de viata armonios se bazeaza pe pilonii hrana, hidratare, odihna si constientizare. Daca vei introduce aceste principii in viata ta de zi cu zi, vei simti mai multp armonie si sens in tot ceea ce faci.

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/happiness-joy-pure-air-freedom-1866081/

Advertoriale

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea