Social

# obiective turistice constanta #obiective turistice #constanta

Top 5 obiective turistice din Constanta

Cu totii ne gandim la Constanta ca fiind doar o destinatie de vara si atat. Insa, aceasta locatie este una dintre orasele Romaniei care cu siguranta merita mai mult interes turistic decat ii se ofera. Constanta este unul dintre cele mai vechi orase din tara noastra, ce ascunde o istorie foarte bogata si o abundenta de obiective turistice.

Astfel spus, este momentul sa pui acest oras pe lista ta de calatorii! Iata 5 obiective turistice de neratat la urmatoarea ta vizita aici:

1. Geamia Hunchiar

Aceasta este situata in zona istorica a orasului, la cativa pasi de Muzeul de Arta Populara. Geamia Hunchiar are o insemnatate imensa pentru istoria si multiculturalitatea Constantei, fiind cel mai vechi edificiu de cult musulman din oras.

Poveste ei incepe intre anii 1828 - 1829, atunci cand zidul de aparare al Cetatii Constanta a fost distrus. Din el a ramas doar un morman de pietre albe, din care a fost inaltata in anul 1867 Geamia Hunchiar, pe care o putem admira si in zilele noastre. Numele acesteia este in limba turca si inseamna "guvernator".

Geamia Hunchiar este un edificiu simplu, alcatuit dintr-un corp principal de forma patrata, care adaposteste sala de rugaciuni si un minaret inalt de 24 de metri, prevazut in partea superioara cu un cerdac. Minaretul este echivalentul clopotnitei bisericilor crestine, iar din interiorul acestuia se face chemarea la rugaciune. In interiorul Geamiei se afla o sala simpla, de forma patrata, unde credinciosii se roaga. Podeaua este acoperita in totalitate de covoare persane, iar pe peretii se gasesc cateva tablouri in care sunt scrise cu litere arabe versete din cartea sfanta, Coran. 

Daca alegeti sa vizitati Geamia Hunchiar este important de stiu ca trebuie sa respectati urmatoarele reguli de conduita:

  • Tinuta trebuie sa fie una decenta;
  • Trebuie sa pastrati linistea;
  • La intrare trebuie sa va descaltati;
  • Daca vizita se suprapune cu momentul rugaciunii, este bine sa evitati sa treceti prin fata unui credincios care se roaga.

2. Cazino Constanta

Cazinoul este situat in centrul istoric al orasului Constanta, pe faleza de langa port, in vecinatatea bulevardului Regina Elisabeta.

Povestea acestuia a inceput in prima parte a secolului XX si ascunde o multime de povesti istorice ale anilor si oamenilor ce i-au trecut pragul. Acesta este un adevarat simbol al orasului, cazinoul reprezentand prima cladire care a fost vreodata construita pe malul marii.

In anii sai de glorie, acesta sustinea spectacole de teatru si baluri, fiind recunoscut ca un loc de recreere pentru turisti. Interiorul sau era unul foarte impresionant, format dintr-o sala de dans, doua sali de lectura pentru ziare si reviste, doua sali de jocuri si celebra ”terasa de pe malul marii”.

In momentul de fata, Cazinoul este in proces de reabilitare si nu poate fi admirat inca in totalitate. Dar cu toate astea, lucrarile sunt finalizate in proportie de 57%, iar de curand au fost finalizate reparatiile fatadei de nord a Cazinoului. 

3. Strada Vantului din Constanta

Stradela Vantului este a doua cea mai mica strada din Romania si este situata intre strazile Karatzali Aristide si Callatis, intersectata la capete cu Mircea cel Batran si Marcus Aurelius. Aceasta masoara aproximativ 2 metrii latime, putin peste Strada Sforii din Brasov, a carei latime variaza intre 1,11 si 1,35 m. 

Aceasta stradela de 2 metrii care coboara spre mare, obisnuia sa desparta fosta mahala greceasca de cea armeneasca. In zilele noastre, strada este strajuita de case impresionante prin arhitectura, construite in diverse perioade, dupa Primul Razboi Mondial.

4. Edificiul Roman cu Mozaic

Edificiul Roman cu Mozaic este situat in apropierea Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie si a fost descoperit in anul 1959, in timpul unor lucrari edilitare desfasurate in Piata Ovidiu. Acesta reprezinta una dintre cele mai remarcabile vestigii arheologice ale orasului antic Tomis. Edificiul are o suprafata de peste 2000 metri patrati, fiind unul dintre cele mai mari mozaicuri descoperite pe intregul teritoriu al fostului Imperiu Roman. Aici sunt adapostite colectii de marfuri gasite in magaziile edificiului: ancore, lingouri, greutati, amfore cu vopsele si rasini, statuete, colectii de opaite, placaje de marmura, mozaic policrom, capete de pilastru.

In trecut, edificiul roman cu mozaic reprezenta cea mai mare constructie de acest gen din intregul Imperiu Roman. Acest loc servea ca punct de legatura intre port si orasul antic, fiind locul in care se desfasurau activitatile de comert si depozitare a marfurilor. 

Constructia initiala era realizata pe trei din cele patru terase ale falezei portului tomitan, prima terasa fiind situat chiar la nivelul actual al Pietei Ovidiu. Rolul acesteia era de a face legatura cu una din pietele publice ale orasului antic.

In prezent, din suprafata totala de 2000 de metri patrati a pavimentul cu mozaic se mai pastreaza doar o portiune de aproximativ 850 de metri patrati. 

5. Microrezervatia Naturala Constanta

Microrezervatia se regaseste in cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii, ce a fost inaugurata in anul 1985. Aceasta microrezervatia se intinde pe o suprafata de cca 6 ha, din care 2 ha reprezinta luciu de apa cu vegetatie specifica. 

Patrimoniul muzeului cuprinde pelicani, lebede, rate, gaste salbatice, pauni, fazani, mufloni, cerbi lopatari si caprioare, animale care se regasesc in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si Rezervatia Negureni. O mare parte dintre acestea sunt specii rare cu o reprezentare tot mai redusa in stare libera. De asemenea, Mirco Delta se afla intr-un amplu proces de modernizare si diversificare a speciilor pe care le adaposteste.

Pe timp de vara, aceste animale beneficiaza de spatii special concepute pentru a locui, conforme cu normelor europene in domeniu, iar pe timp de iarna sunt adapostite in incaperi incalzite, care sa le ajute sa treaca peste vremea mai putin placuta.

Microrezervatia Naturala Constanta ofera, pentru cei interesati, programe de voluntariat dedicate iubitorilor de animale, care pot participa la hranirea supravegheata a specilor din cadrul Microrezervatiei, iar de curand a fost initiat si un centru pentru adapostirea animalelor aduse de diverse persoane, cu precadere in sezonul rece.

FOTO: pacanelelive.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea