Social

Tony Blair a pierdut sprijinul francez

Parisul nu il mai sustine pe fostul premier britanic Tony Blair pentru functia de presedinte al Uniunii Europene, conform unor surse franceze si britanice, citate de agentiile internationale de presa.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a dat de inteles ca in locul fostului premier britanic l-ar prefera pe prim-ministrul luxemburghez, Jean-Claude Juncker. Franta va prelua presedintia rotativa a Uniunii Europene in iulie, fapt ce ii face pe analisti sa considere ca sprijinul Parisului pentru Juncker s-ar putea dovedi decisiv. EuObserver sustine ca pozitia lui Sarkozy s-ar fi schimbat in urma unor presiuni din partea Berlinului.

Sustinut de socialisti

Decizia liderului de la Elysee este sustinuta si de socialistii francezi . Acestia il considera pe Blair un reprezentant al euroscepticismului britanic, calitate ce nu il recomanda pentru acest post. Un alt politician in carti pentru postul de presedinte al UE era premierul danez, Anders Fogh Rasmussen . Acesta a explicat insa recent ca este mai interesat de un post in cadrul Aliantei Nord-Atlantice. Aceasta retragere ii asigura lui Juncker statutul de favorit clar pentru ocuparea functiei.

Totodata, Jose Manul Barroso este creditat cu sanse foarte mari pentru obtinerea unui al doilea mandat in fruntea Comisiei Europene. Cum atat Barroso, cat si Juncker fac parte din PPE, este de asteptat ca al treilea post ca importanta de la Bruxelles, cel de sef al diplomatiei, sa fie acordat fie unui socialist, fie unui liberal. Totusi, actualul sef al Politicii Externe si de Securitate Comuna, socialistul spaniol Jose Manuel Barroso , nu este nici el vazut cu ochi buni la Paris.

Functie neclara

Descrierea postului de presedinte ale Uniunii Europene nu este inca foarte clara. Exista doua tabere la Bruxelles, care au viziuni total diferite. Unii sustin ca titularul postului ar trebui sa detina prerogative politice importante, in timp ce altii sustin contrariul. "Nu ar fi simplu sa fii o figura lipsita de continut", declara Juncker. Statele membre UE vor decide la sfarsitul acestui an persoana ce va ocupa aceasta functie.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea