Social

#markere #desene #profesionist

Tips & Tricks pentru a desena cu markere ca un profesionist

Markerele au o istorie destul de lunga, fiind inventate in 1910. Totusi, lumea artei le-a acceptat ca instrumente profesionale tarziu, in special dupa inventarea de catre japonezi a markerelor cu rezervor care se poate reumple, in 1993. Poti folosi aceste instrumente pentru multe tipuri de arta, de la caricaturi la peisaje, portrete sau lucrari abstracte. Markerele sunt bune si pentru copii, pentru ca sunt usor de utilizat si au culori vii. Totusi, exista anumite cunostinte utile legate de utilizarea lor care te ajuta sa obtii rezultate superioare. Indiferent daca tu esti cel care deseneaza cu markere sau copilul tau este artistul familiei, merita sa le cunosti.

Familiarizeaza-te cu diferitele markere si tipuri de varfuri

Fiecare producator produce markere diferite, de aceea acestea difera de la un fabricant la altul. Markerele de la Pictor Shop, de exemplu, au propriile caracteristici. Uneori, diferente semnificative apar si in cazul aceluiasi producator, atat in ce priveste specificul markerului, cat si al calitatii. Un aspect important pentru lucrul cu markere este varful acestora. Fiecare tip de varf se potriveste cu un anumit tip de tehnica sau stil. Exista trei variante de varfuri de markere:

  • Cu varf fin - potrivita pentru contururi si detalii
  • Cu varf de tip pensula - ideala pentru raspandirea rapida a culorii, in maniera acuarelei, pentru ca este flexibila si moale
  • Cu varf lat - utila pentru acoperirea unei suprafete mari cu rapiditate

Nu te grabi

Arta necesita rabdare, iar daca vrei sa obtii detalii fine si o acoperire corecta, foloseste markerele incet. Doar daca vrei sa obtii anumite efecte expresive alege tuse rapide. Insa este indicat sa lucrezi cu rabdare si meticulozitate, pentru rezultate superioare. Acopera zone restranse, cu miscari reduse. Nu desena cu miscari ample, mai ales daca nu esti sigur pe controlul mainii.

Testeaza culorile pe o alta foaie inainte de a lucra

Inainte de a aplica culorile pe coala de lucru, incearca-le pe o foaie separata. Ia in calcul permanent urmatoarele aspecte:

  • Aceeasi culoare poate aparea diferit in functie de tipul hartiei. Exista coli de diferite gramaje, texturi si nuante, iar culoarea se aplica diferit pe fiecare.
  • Culoarea de pe ambalaj poate fi diferita de cea reala. Se intampla uneori ca nuanta sa nu fie exact la fel, de aceea este indicat sa testezi markerul inainte.
  • Culorile se deschid dupa uscare. Tine cont de acest lucru, pentru ca desenul tau sa nu para prea sters.

Lucreaza de la deschis la inchis

Poti adauga nuante mai inchise peste cele deschise, dar nu invers. La fel ca la pictura in acuarela, si in lucrul cu markerul se incepe cu culori deschise si calde, dupa care urmeaza cele inchise si reci. De asemenea, nu uita sa lasi zone albe pentru volumele foarte luminate sau care reprezinta lucruri albe in realitate. Foloseste markere pe baza de alcool daca vrei sa obtii transparenta.

Foloseste creioane colorate pentru a finaliza detaliile

Culoarea din marker permite acoperirea cu tuse de creion dupa uscare. Acest aspect reprezinta un avantaj semnificativ pentru finisarea desenului. Poti desena detalii, corecta anumite aspecte si oferi expresivitate desenului. Foloseste creioane colorate bine ascutite, de preferat cu mina moale.

Foloseste accesorii simple care fac diferenta

Nu ne referim la instrumente rare sau scumpe, ci la obiecte care se gasesc in orice casa. De exemplu, cu un servetel de hartie si alcool, poti tampona suprafata pe care ai desenat, pentru a obtine o textura expresiva. Un betisor inmuiat in solvent este o unealta perfecta pentru crearea de puncte mici, cu care sa reprezinti picaturi de ploaie, de exemplu.

Markerele sunt instrumente de desen ideale pentru exprimarea creativitatii. Tine cont de sfaturile de mai sus pentru a desena ca un profesionist.

Sursa foto: pexels.com/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea