Social

Timofte nu se simte vizat

Conducerea Serviciului Roman de Informatii a respins afirmatiile facute, marti, de procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, Daniel Morar , potrivit carora sesizarile serviciilor de informatii, in cea mai mare parte, sunt nefundamentate.

SRI a precizat, ieri, printr-un comunicat de presa, ca, in temeiul legii si in conditiile stipulate prin Protocolul privind organizarea cooperarii intre Serviciul Roman de Informatii si Parchetul National Anticoruptie a fost consecvent in a-si indeplini obligatia asumata in ceea ce priveste punerea la dispozitia Parchetului National Anticoruptie (...) a datelor si informatiilor (...) in legatura cu savarsirea infractiunilor privitoare la coruptie.

In anul 2004, Parchetului National Anticoruptie i-au fost transmise 163 de sesizari privind stari de fapt potential infractionale, din care 11 reveniri, si in 35 de situatii s-a raspuns cu documentar probatoriu, ca urmare a solicitarilor ce au fost adresate SRI de a acorda sprijin si asistenta de specialitate pentru obtinerea probelor si a mijloacelor de proba necesare solutionarii temeinice a cauzelor in lucru.

Potrivit competentelor conferite de lege, Serviciul Roman de Informatii pune la dispozitia organelor de urmarire penala informatii ce privesc savarsirea de infractiuni, sarcina probatiunii revenind in exclusivitate organelor judiciare, se arata in comunicat.

Diferenta, uneori considerabila, dintre capacitatea de a obtine si procesa informatii secrete privind faptele cu potential infractional si posibilitatea organelor de aplicare a legii de a le valorifica in mijloace de proba este, in prima si ultima instanta, o consecinta a abilitatilor institutiei sesizate de a parcurge intr-un timp scurt si performant drumul de la informatie la proba si de la proba la un mijloc de proba, adauga sursa citata.

Conform acesteia, cooperarea Serviciului Roman de Informatii cu Parchetul National Anticoruptie a fost evaluata de Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si a Senatului pentru Exercitarea Controlului Parlamentar asupra Serviciului Roman de Informatii, prilej cu care s-au examinat baza legala, continutul, structura si calitatea sesizarilor, apreciindu-se atat capacitatea de cuprindere a fenomenului de coruptie, cat si sustinerea activa a cooperarii cu Parchetul National Anticoruptie.

Fata de cele mentionate, consideram ca procurorul general al Parchetului National Anticoruptie nu putea avea in vedere Serviciul Roman de Informatii, atunci cand a afirmat Avem doar o poveste (...) De multe ori, regasim in aceste sesizari ale serviciilor de informatii datele care apar, in acelasi timp, in presa, adauga Biroul de presa al SRI.

De altfel, in convorbirea dintre directorul Serviciului si procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, invocata de domnul senator Radu Stroe, presedintele Comisiei Comune Permanente a Camerei Deputatilor si a Senatului pentru Exercitarea Controlului Parlamentar asupra Serviciului Roman de Informatii, in declaratia facuta postului de televiziune OTV in dimineata zilei de 14 septembrie a.c, domnul Daniel Morar a tinut sa precizeze ca nu a nominalizat Serviciul Roman de Informatii, (n.n. fapt justificat, de altfel, si de locul pe care acesta il are in angrenajul institutiilor care concura la prevenirea si combaterea coruptiei), se arata in incheierea comunicatului.

Procurorul general Daniel Morar, a declarat, marti, in prima sa conferinta de presa in aceasta calitate, ca mai putin de 20 la suta dintre sesizarile primite de la serviciile de informatii pot fi folosite de procurorii anticoruptie.

Morar a sustinut ca marea parte a sesizarilor primite de la serviciile de informatii contin date care se regasesc si in materialele aparute in mass-media sau se refera la fapte care s-au petrecut deja.

Noul sef al PNA a criticat si faptul ca exista scurgeri de informatii din interiorul institutiei. Vad dosare care sunt in faza incipienta, care merg foarte bine si apoi se opresc, ca si cand persoanele aflate sub supraveghere ar cunoaste mersul anchetei, a declarat Daniel Morar, care a refuzat sa dea exemple, pe motiv ca dosarele sunt in derulare.

Comisia SRI a cerut toate sesizarile trimise la PNA

Potrivit presedintelui Comisiei SRI din Parlament , Radu Stroe, procurorul Daniel Morar avea obligatia deontologica de a se consulta cu Radu Timofte cu privire la problemele existente intre cele doua institutii. In momentul in care doua institutii fundamentale ale statului, cum sunt PNA si SRI au probleme, chiar divergente, ar fi fost normal ca directorii lor sa se intalneasca, sa discute si sa le identifice, nu cum a procedat domnul Morar, care a vorbit inainte si care acum o da cotita. Senatorul Radu Stroe a confirmat ca a fost informat de discutia telefonica de ieri dintre Radu Timofte si seful PNA chiar de catre directorul SRI, care a cerut explicatii la acuzele lui Morar. In legatura cu evaluarea cooperarii PNA cu SRI, Stroe ne-a precizat ca ea a fost facuta ca urmare a raportului SRI pe 2004, deci inainte de investitura lui Morar la conducerea PNA. Totodata, Radu Stroe a cerut, ieri, SRI sa prezinte Comisiei sesizarile la care facea referire seful PNA. (T.B.)

Serviciile strang randurile

Serviciul de Informatii Externe ne-a precizat ca are in atributii sesizari privind fapte de coruptie atata vreme cat acestea au conexiuni cu latura externa. De fapt, toate serviciile de informatii au aceste atributii, in momentul in care intra in posesia unor informatii specifice activitatii anticoruptie. Atributii care se regasesc si in sarcina Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a MAI (UM 0962): monitorizarea gruparilor criminale implicate in savarsirea de infractiuni grave, cu moduri de operare deosebite, care se manifesta ca fenomene si necesita investigati de lunga durata (trafic de droguri, omoruri la comanda, fapte de coruptie, contrabanda, migratie ilegala, trafic de persoane , moneda falsa, trafic de capitaluri, criminalitate financiara si informatica) (...) cooperarea interna si internationala cu agentiile de aplicare a legii. La randul lor, Directia Generala de Protectie si Anticoruptie din cadrul Ministerului Justitiei si Directia Generala de Informatii a Apararii nu au dorit sa comenteze declaratiile sefului PNA.

Daniel Morar pune capac

Dupa comunicatul Serviciului Roman de Informatii, l-am contactat pe procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, Daniel Morar. Acesta a tinut sa precizeze ca isi mentine declaratiile facute marti, la prima conferinta de presa de la investitura sa in postul de conducere a PNA Procurorul Daniel Morar ne-a declarat ca a avut in vedere toate serviciile de informatii din tara, se stiu ele care sunt si isi cunosc atributiile fiecare. Pe de alta parte, seful PNA a spus ca, la ora actuala, o prelungire a discutiei pe aceasta tema nu are eficienta, primand identificarea unei mai bune colaborari intre institutia pe care o conduce si SRI. Va rog sa ma intelegeti dar nu mai vreau sa deschid o polemica in legatura cu acest subiect. Sunt convins ca o sa se lamureasca lucrurile si cu ei, cu SRI, in cadrul unei intalniri pe care o voi stabili, a mai spus seful PNA.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea